lördag 3 november 2007

Schenström affären varv 2

Mer om Schenström affären och svar på Kent Filppus inlägga "Man måste alltid fråga sig vad avsändarens motiv är"

Om vi börjar med motivet så är det ganska enkelt. Jag hatar hycklade kollegor. Jag hatar när medborgarna förs bakom ljuset av massmedia. Jag hatar affärer som inte är en affär utan en vendetta.

Ja, vem är vi som bloggar på byxorna nere. Vid tangenterna sitter jag som skriver alla inlägg. En sköter tekniken, som att godkänna svar på bloggen samt jag jag har två sidekicks som kommer med förslag på vad som borde skrivas om, samt ger en massa feedback.

När det gäller hämndbegäret så kan det låta otroligt att en stor tidning skulle kunna hamna i den sitsen. Fast det rör sig om en handfull personer och det räcker med att en eller två anser sig förlorat en värdefull kontakt, eller känt sig förd bakom ljuset. Jag har sett det med egna ögon och varit med om liknande situationer ett antal gånger. Dock har jag inte jobbat på aftonbladet, men jag tror inte de skulle utmärka sig gentemot andra tidningar.

Krökandet tycker jag är en bisak. Om man kan hantera alkohol klara man av att både sköta sitt jobb och ta ett antal glas vin. De åt ju med för de där 900 kronorna, det har ju en hel del tidningar missat att upplysa oss om. De var där ifrån 19.30 till 23.30 så det var ju inte så mycket vin att någon skulle däcka direkt. Anders Pihlblad har redan sagt att Ulrica Schenström svarade i telefon och gick i väg för att tala ostört flera gånger. Den delen var hennes del i jouren. Det fanns betydligt fler personer i jouren. Så allt vilade inte på en person. Att nästan ha jouren 365 dagar om året så får man tåla att det dricks vin under en sådan form av jour. Vi kräver ju inte alkolås på röstknapparna i riksdagen tex. Hur många gånger har inte politiker varit redlöst berusade och röstat i riksdagen?

En man som pussar på en kvinnlig journalist skulle aldrig ha hamnat på löpet i aftonbladet. Det har funnits en form av att skydda politiker och deras kontakter. Göran Persson otrohet med Anitra Steen och utnämningen för henne i systembolaget skrevs det inte om. Trotts det fanns både det ena och andra att skriva om i tidningarna. Det finns andra förhållanden och konstiga samröre som journalistkåren både blundat för och spelat med för de varit kompis med de ministrarna. En frågeställning som jag vet fanns på tidningarna när Stig Malm blev minister var om det var Göran Persson som hängde med den där kvällen på porrklubben. Svaret på den frågan låter jag vara obesvarad. Dock finns det journalister som sitter på information som de använder för att få annan information. Journalisterna smeker politikerna medhårs och politikerna gör det samma tillbaka. De kan ju inte leva utan varandra.

Man måste veta att Ulrica Schenström som presschef för moderaterna alltid var tillgänglig. Ville du som journalist ha ett uppslag så ringde du och Ulrica ordnande fram rätt politiker och storyn nästan skrev sig själv. Om du hade frågor om både det ena och andra så var det bara att ringa. Så plötsligt blev hon statssekreterare. Då jublade först journalistkåren. Äntligen någon statssekreterare som vi journalister hade en kontakt med. Fast journalistkåren insåg inte att denna nya rollen innebar att tillgängligheten inte var som innan. De flesta hade flera kontakter inom moderaterna, fast stora Aftonbladet hade satsat mycket på de gamla moderaterna och hade bara Ulrica som kontakt bland de nya moderaterna. De gick ifrån vara de som kunde komma med nya storys till en i vargflocken som var tvåa på alla storys. Frustrationen och ilskan var enorm.

Lars Danielsson, ja för det första så fick han aldrig sparken. Än idag så slöt Göran Persson upp bakom honom. Vi vet inte om Lars Danielsson var på UD. Vi vet inte i vilket skick han var i, han kanske druckit en flaska sprit, vad vet vi. Fast han fick aldrig sparken. Att han är ute i kylan idag på UD beror ju på att han har haft för hårda band med S. Det går inte att ha någon med så stark partibok att föra ut regerings budskap i ett främmande land. Att sen han fått sådan kritik ifrån olika utredningar gör ju inte saken bättre. Det stora problemet för Lars Danielsson var hans tillgivenhet till Göran Persson. Han trodde aldrig att regeringstiden skulle ta slut. Han hade heller ingen roll inom S att falla tillbaka på utan fastnade på UD i en skrubb. De nya socialdemokraterna, ja det får man kalla dem för, vill inte ha honom. Så där sitter han. Göran Persson borde se till så JKL omfamnar honom, för han skulle säkert bli en bättre konsult än förra chefen. Vad det gäller andra affärer ifrån förr, så vill jag inte skriva om dem. Det finns säkert de som lägger pussel och försöker komma på vem jag är. Jag vill inte att alla pusselbitar skall finnas online. Jag har en yrkeskarriär som betyder mycket för mig och jag vill inte mitt bloggande skall påverka den delen.

Att möta journalister på krogen är inget ovanligt. Det kvittar om det är lokal, regional eller på riksnivå. De bästa mötena mellan journalister och politiker brukar vara de informella mötena i krog och café-miljö. Att journalisten tar notan är en självklarhet. Mer än hälften av alla artiklar kring politik tillkommer i den miljön. Det finns inte en enda politisk reporter som inte gjort samma sak. Däremot så är det ju inte så att konkurrenterna spanar och plåtar vid alla möten. För då skulle det bli flera sidor bilder dagligen i massmedia. Aftonbladets reportrar är självklart skitförbannade på att TV4 får en chans att prata med deras gamla vän. Att de inte var de som fick bakgrundsfakta om den kommande moderatstämman. De som "störst" har ju svårt att se sig förbigångna av TV4.

När det gäller krishanteringen så tycks det inte ha gått fram i media att för det första så skötte Ulrica Schenström sin del av krishanteringen. Hon var tillgänglig. Det är som sagt redan bekräftat. Krishanteringen ligger på de olika myndigheternas jourberedskap. Det fanns även flera andra som hade jour. Så det var inte en person som hade en jour. Så hela fokuset på jouren är i mina ögon löjlig. Någon som har kvar på sig att vara tillgänglig 365 dagar om året har inte en jour på samma sätt som nisse som jobbar på it-supporten på telia tex. Några glas vin och mat under fyra timmar gör varken till eller från vad det gäller att kunna lösa sin uppgift.

Hela affären skall ses ur dess rätta sida. En Vendetta ifrån Aftonbladets sida på deras gamle vän. Det sorgliga är att se alla de journalister som följde efter i vargflocken istället för att stanna upp och ifrågasätta vad som hände. Fast det är ett stort problem i sverige. För få individer med för starka kompisband bevakar och skriver om samma sak. De som tänker själv och tar egna initiativ kan åtalas för dataintrång och som sen fryses ut av de gamla kollegorna. När sen 70-80% har hjärtat till vänster så blir det en skum tyngdpunkt i bevakningen. För många har en partibok och det märks allt tydligare. Själv skulle jag inte kunna vara en politisk reporter för jag har grundläggande värderingar som är svåra att lägga bort. Dock vet jag många gamla kollegor som inte kan lägga ifrån sig sin tro.

Ulrica Schenström kommer säkert tillbaka inom M. Det vore politiskt självmord av M att göra av sig med en så pass viktig talang. De hade ju inte vunnit valet utan Ulrica Schenström. Det hade aldrig blivit ett sådant perfekt samarbete och gemensam front. Hoppas bara M förstår det. Dock hade jag haft en PR-byrå och skulle anställt någon så står Ulrica Schenström högst på min lista. Hög arbetskapacitet, social superbegåvning, taktiker med god översyn och enormt kontaktnät. Läste på en blogg att hade denna affären inte dykt upp hade hon om ett par år blivit den första kvinnliga partiledaren för M. Jag tror det stämmer. Alla som någonsin träffat henne kan ju bara tala väl om henne. Fast framgångsrika kvinnor tycker inte mansgrisar om och därför är vi där vi är idag.

DAGEN DAGEN DAGEN DAGEN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN DN HD HD HD HD HD HD HD HD HD HD HD HD SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SDS SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD

11 kommentarer:

Anonym sa...

Stig Malm minister och på porrklubb?

Blandar du inte ihop honom med en före detta ordförande för en annan facklig organisation, tillika namne med GP, nu?

//Björn Felten

Byxorna Nere sa...

Björn Felten: Stig Malm var på porrklubb för ett antal år sedan innan han var minister. Han visste inte det var en porrklubb heller sa han till sitt försvar. Han hade en kompis med sig som aldrig kom fram i ljuset.

Farmorgun sa...

Om jag minns rätt var det Björn Rosengren, som inte visste att han befann sig på en porrklubb.

Byxorna Nere sa...

Farmorgun: Du har helt rätt. Jag får skylla på att jag sitter och jobbar samtidigt som jag försöker hålla bloggen vid liv.

http://www.1000svenskar.se/index.php?cmd=show&id=684

Anonym sa...

Jag tror ju förstås fortfarande att du blandar ihop honom med Björn Rosengren (inte Göran som jag i ett svagt ögonblick fick för mig att han heter -- alltså namne till mig och inte GP).

//Björn Felten

Byxorna Nere sa...

Björn Felten: Du har helt rätt. Jag vimsa ihop fittstimsstoryn med Björn Rosengren och Stig Malms porrklubbsbesök. Vet inte hur jag bland ihop de två.

För många fackpampar som ger sig in i den politiska debatten kanske?

Farmorgun sa...

Varför ska fackpampar inte få yttra sig i den politiska debatten, näringslivspamparna gör det?

Kent Filppu sa...

Då jag inte vet om länkningarna fungerar nu heller så talar jag här om att jag svarat på http://filppu.se/?p=672

Byxorna Nere sa...

Farmorgun: Visst skall de yttra sig i den politiska debatten, men det känns som det är för många fack och för många fackledare.

Farmorgun sa...

Är man allergisk känns det naturligtvis. Men se dig omkring i Timbrosfären och andra nätverk av näringslivets män som deltar i den politiska debatten.

Byxorna Nere sa...

farmorgun: Nu finns det ju inte lika många representanter ifrån svenskt näringsliv som facken.

Jag anser att svenska facken är svaga då S inte är vid makten just för de är för många och har för många inviduella grupper.