måndag 26 november 2007

Elpistolers vara eller icke vara

Det finns tillfällen då dessa vapen är enda alternativet. Det gäller speciellt de som är enormt drogpåverkade som inte känner av pepparspray eller batongslag. Att då skjuta personen hjälper ofta inte. De känner inte av smärtan. Med en elpistol så slås en drogpåverkad ut genom musklernas reflexer.

Dock så är det ett farligt vapen. Det används säkert för ofta och för mycket. Jag tycker det är klokt att ordningspolisen inte har det. Dock kunde det vara ett medel för piketpolisen. Där skulle de kunna hantera det.

Dock vet vi inget om de som avlidit. Hur såg deras fysiska förmåga ut innan? Har de hjärtproblem så är det kanske inte så konstigt. Vad som förvånar mig med det ena fallet är att de redan efter 30 sekunder använder sig av vapnet. Det låter som orutinerade poliser eller hög stress.

Personligen har jag sett när pepparsprej inte fungerat för polis då det varit en våldsam person. Personen var påtänd och väldigt svår att göra med. Sedan dess är jag för elpistol som sista utväg innan skjutvapen.

Det finns dock redan idag ett klisterskum som skulle fungera bra. Det klistrar ihop offret. Det består av en skum som är extremt klistrig och de kan inte ta sig ur det. Vad jag vet så är det inte färdig produkt, men det är en del av ett större forskningsprojekt i USA där de letar efter icke dödliga vapen.

AB

2 kommentarer:

Håkan Spuhr sa...

Nä, jag tror absolut inte att elpistolen har lett till dessa dödsfall. Titta på Knipstrom på bilderna, blodig. Man bli inte blodig av elpistolen, han har förmodligen fått massvis med pryl av batongerna.
I utländsk media skriver man inte att de här två dog av elpistolerna utan att de dog i police custody.
Det finns massvis med saker som kan ha inträffat som lett till de här dödsfallen, det mest sannolika i alla tre fallen är en psykisk tillfällig sjukdom som heter "Elixerat Delirum".
Alla länder har olika former av dödsfall i samband med gripanden och häkten.
Ofta har de här personerna ett synnerligen perverst beteende som att dra ner byxorna och sparka på bilar i en korsning eller andra former av oförklarligt våldsamt beteende.(Av dessa tre har alla egendomligt oförklarliga våldsamma beteenden)
Har man ED och inte kommer till omedelbar kompetent vård så kommer man att dö under alla omständigheter.
Så har även skett i sverige i en del fall, och de stater i USA som inte har elpistol har lika många "in custody death" som de stater som har elpistol.
Därtill kan andra saker ha dödat såsom att polacken på flygplatsen hade fyra tunga poliser ovanpå sig, och kanske dog av kvävning.

Massvis med tester på människor är gjorda med elpistoler. Efterssom strömmen alltid går närmsta vägen så påverkas inte hjärtat utan alla automnoma funktioner fungerar som de skall.
Jag är själv skjuten ett antal gånger och jag har sett väldigt många bli skjutna, på de stora vapenmässorna är det ofta ett snitt på kanske 2000 personer per mässa som frivilligt testar TASER (elpistolen)

Dör man av el, så sker detta inte fyra dagar eller två veckor efter chocken utan direkt.

Nä tvärtom räddar elpistolen liv, de senaste tre dödsskjutningarna vi har i Sverige från polisens sida, nämligen katrineholm, lindesberg och Falkenberg hade aldrig skett om ordningspolisen haft elpistol.
Nu tvingas istället polisen använda grövre våld än vad som annars hade varit nödvändigt.
Det som är upprörande i den här historien är istället den enkla felaktiga nyhetsrapporteringen från Aftonbladet som kör nån form av säljande snyfthistoria.


Håkan Spuhr
Frilansande vapenskribent och fd. marknadsansvarig för elpistolen (har dock inget med den att göra längre)

Thomas sa...

Håller med!
Mer el-pistoler till polisen. Jag blev aldrig klok på logiken i resonemanget då de testades för ett par år sedan. De kom fram till något liknande "vi har inte fått fram några säkra bevis för att den inte kan skada den skjutne så vi skaffar halvmantlad(jakt)ammunition till pistolerna istället".