torsdag 29 november 2007

Korkade Birger Schlaug, vi är ju alla individer!

Birger Schlaug förutsätter att vi alla är lika. Att vi alla älskar att shoppa.

Nu skall jag berätta för Birger Schlaug att det är väldigt inviduellt. Alla är inte stöpta ur samma form. Jag kissar, häller upp kaffe, källsorterar och en massa annat under reklampauserna i TV. Telefonförsäljare har jag aldrig hört av, har ju hemligt nummer. Reklamen tar jag emot, jag klipper kuponger.
Fast att konsumera för det är "kul" var det länge sedan jag gjorde. När något går sönder då shoppar jag.

Så jag förstår inte alls varför Birger Schlaug beskyller oss för att shoppa för det är kul. Det är det få som gör. Fast Birger Schlaug kanske fortfarande sitter där uppe på det politiska molnet där han inte ser hur vi vanliga har det.

AB

22 kommentarer:

Anonym sa...

Så längs som Birger Schlaug lever på bidrag och av lathet inte vill arbeta skall han vara tyst. Birger Schlaug är ingen indevid han är en för samhället utsugande parasit.

Erik Eriksson

Anonym sa...

Skärpning grabbar! Birger försöker säga nåt allvarligt, att vi måste konsumera mindre, annars dör planeten. Men det kanske ni skiter i?

Magnus sa...

Inte för att jag i övrigt instämmer i hans åsikter, men i just detta fall, håller jag med.
Att han har sjukdomsinsikt men inte du, bör ju knappast leda till att han ska behöva kallas korkad. Det känns mer som om inlägget i sig och dess författare mer står för det adjektivet. Jag skiter i om jag har en platt-TV eller ej. Är jag då korkad?

Lasse sa...

Skulle det vara få som shoppade av nöje? Du måste skämta. Jag vet inte vilken planet du bott på de senaste decennierna Du måste varit långt mycket längre ut i periferin, till och med än mig, om du inte fått med shoppingkulturen som tidsfördriv och alternativmedicin. Så mycket har ju till och med jag fått med - genom att bara åka kollektivt och vistas i olika affärer. Lyssna vad folk pratar om och hur.

Om inte förnekelse är första steget i ditt beroende... ;)

Byxorna Nere sa...

anonym 11:47: Nej, vad Birger gör är att inbilla alla att alla är lika. Birger utgår ifrån sin fyrkantiga socialistiska livssyn att alla tänker på samma sätt, beter sig på samma sätt och har samma värderingar.

Han sätter sig själv på sitt moln och tappar fotfäste för verkligheten.

Mirre sa...

Birger är inne på ett viktigt spår. Även om inte alla deltar i köphysterin så gör tillräckligt många det och det folk köper är s k i t! Vi måste köpa färre saker och använda dem längre innan vi köper nytt. Jag har under många år tex kunnat iaktta ett köpcenter i Skåne som heter Väla och många gånger förundrat mig över hur "alla" från en massa småbyar + Helsingborg varje lördag och söndag flockas där för att köpa och köpa. För det som bjuds ut i alla centra är ju samma saker, dvs H&M-, Lindex-, KappAhl-, Elgigantensaker osv osv - dvs "billigt" krafs tillverkat i sämre kvalitet. Kul för stunden men håller inte i längden. Jag är gärna med på att bojkotta masshopping i storcentra och istället handla mindre och av bättre kvalitet.

arielekgren sa...

Byxorna nere, du missar uppenbart helt poängen med det Birger skriver. Han är inte ute efter att förolämpa dig som person, han är inte ute efter att påtvinga alla sin "socialistiska livsåskådning" han försöker få fram en poäng. Att folk inte skulle nöjesshoppa är ett totalt komplett och HELT felaktigt påstående i det svenska samhället idag.

Byxorna Nere sa...

magnus: Jag gör som du. Jag skiter i om jag har platt tv eller ej. Jag köper något nytt när något gått sönder eller att jag behöver fler hinkar för att källsortera ännu mer.

Birger vill utmåla att ALLA shoppar för nöjes skull. Så är det inte. Det är extremt korkat att skriva ett debattinlägg där han dömer andra. Han ser världen i svart och vitt. Så ser det inte ut.

Lasse: Det beror kanske en del på samhällsklasser. Under 1990-talet kan jag hålla med om att konsumtionen var ett rent nöje. Sen kom debatten om miljön och jag vet mååånga, mig inräknat, som inte shoppar för det är kul utan utifrån behov. Skall jag köpa en lampa så jagar jag tag i en secondhand i första hand. Allt för mitt miljösamvete.

Birger tror ju att bara för det finns en del som shoppar för det är kul, så gör inte alla det. Det är den stora poängen.

lausse sa...

Kul att du tjatar på om att han skulle betona att alla är lika - det finns inget alls om det i artikeln. Så jag vet inte om jag tycker det är Birger som tappat fotfäste och verklighetsföranking. Tycker du verkar mest uppe i det blå.

Och det är väl i och för sig där du vill vara... ;)

Anonym sa...

Gillar inte Mp överlag, men tycker helt klart Schlaug har poänger och är den mp jag har mest respekt för.

Klart att det är så, att man vill att vi ska jobba riktigt mycket och sedan shoppa upp allt vi intjänat.

Även jag väljer att hålla mig utanför detta så mkt jag kan.

Anonym sa...

Bra jobbat av bloggaren att det börja med ett ad hominem attack.

F.ö. så lämnar jag över ordet till George Carlin, där han korrekt kommit fram till att Amerikaner bara har ett endaste riktiga värdering kvar. Konsumerism.
Och visst håller vi i stora delar på att bli likadana.

Förlåt, här är länken:
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=935607276

(Klippet kommer från "Life is Worth Losing")

Lasse sa...

Ursäkta att jag återkommer här, men läste dina kommentarer...

Alltså, jag uppfattar inlägget som kritik mot uppmuntringen av shoppingkulturen - som faktiskt inte håller. En gång i tiden gjorde man saker med livslängd. Det finns inte längre...

Jag upplever inte att han kristiserar alla människor som shoppar. Han kritiserar en riktning som han upplever allt för dominant, trots att den borde vara sekteristisk liten. Att man fortfarande försöker koppla ihop köpa och glad.

Sen vad man behöver kan ju vara väldigt planterat av exempelvis de där 50 miljarderna. Jag t ex är extremt sugen på en iPhone, trots att jag inte haft mobil alls innan. Känner väl nånstans att jag har ett äpple tatuerat i hjärnan som jag nog nånstans vet egentligen är helt sunt, men så är det ju med sjukdomar...

Anonym sa...

Härligt Birger!
Jag slutade köpa grejer när jag insåg att det mesta var skräp och mina Ikea prylar hade tjänat sitt.
Jag bidrar inte mera sopberget och ersätter inte värdelösa produkter med andra. Det blir en enkel tillvaro utan konsumtionsskulder.
Vilken befrielse.

t sa...

"vi är alla individer"... you wish

Byxorna Nere sa...

arielekgren: Han drar alla över en kam. Precis som han alltid har gjort. Han är en extremt korkad debatör.
Att det finns de som nöjeshoppar, det har det alltid funnits i alla tider, dock så är det många som är miljömedvetna som idag har valt en annan väg. Fast det missar han helt.

mirre: Att folk köper skit vill jag inte hålla med om. Fast det är många som hellre ser på pris än kvalité och tvingas byta ut produkter för tidigt.

Fast Birger gör som vanligt skjuter helt fel över målet.

lausse: Du får nog läsa om hans inlägg. Han kör sin vanliga svart/vita världsbild. Fyrkantigt och det som dog ut när muren föll i Berlin.

anonym 12:09: Att jobba är aldrig fel. Själv köper jag utsläppsrätter, köper regnskog så den är fredad, skänker pengar till rädda barnen/amnesty/röda korset/läkare utan gränser/bris, samt skänker pengar till annan välgörenhet. Så att spenderas sina pengar på bra saker är aldrig fel.

anonym 12:10: Du har inte varit mycket i USA märker jag. Det är en stark miljörörelse som skänker mer pengar till miljön per person under ett år än vad vissa här gör under en livstid. Så visst är det mer konsumtion i USA, men det är inte alls så extremt som massmedia vill ge en bild av.

Lasse: Det är bara trevligt att du återkommer.

Kritiken emot konsumtionen förstår jag, men andemeningen som den är skriven utstrålar för mig och mina två kollegor en stereotyp bild av att allt är svart eller vitt. Själv shoppar jag extremt lite. När jag shoppar så skall det vara något jag har behov för ett bra tag.

Däremot så tror jag Birger är ute och cyklar med att allt går åt en riktning. Jag och mina två sidekicks anser att allt fler inser att konsumtion inte är bra för vår planet.

Jag kommer köpa Apples iPhone. Det för jag använder min mobiltelefon flitigt och den jag har fungerar allt sämre. Så när den går sönder så blir det en iPhone. Fast jag shoppar inte förrens det finns ett riktigt behov.


T 12:23: Jaså? Så du menar alla är i samma form?

Mikael Karlsson sa...

Jag är varken miljöpartist, socialist eller kapitalist, utan en ganska vanlig grå svensson mitt emellan. Och jag måste sâga att just den här konsumtionsutmattningen har jag känt länge och jag till och med hatar att gå in i vilken affâr som helst. Det finns faktist människor som känner så och det blir alltid värre i dessa tider när konsumtionshysterin blir som mest påfallande

Ayn Rand sa...

Att Birger skulle vara en dålig debatör faller på sin egen orimlighet när hans inlägg i sig skapar debatt. Det är väl själva målet?

Det verkar som att du ger Birger värderingar som han kanske inte har: gammel socialist, för att därigenom klä skott för dina ganska korkade generaliseringar om vedbörande.

Anonym sa...

Det är så vanligt att tro att konsumtion är något dåligt. Boken Yppighetens nytta argumenterar för att konsumtion faktiskt kan vara bra för miljön:
http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=9175665986

Anonym sa...

Till "byxorna nere": Du är ju helt ute och cyklar....jag skulle skämmas för ett sådant blogginlägg som du nyss skrivit om jag var du. Det är väl GIVETVIS underförstått att alla människor är olika och att alla enskilda människor inte har samma intresse. Men hallå! Wake up! Vilken planet har du bott på senaste decennierna? Det han försöker beskriva är ett samhälleligt fenomen, som inte enbart föriggår i Sverige, utan i hela västvärlden. Sluta försök sko dig på någon annans välmenade syfte genom dina petimeter-kommentarer...du dumförklarar bara dig själv.

Christopher sa...

Jag applåderar åt att både du och dina vänner är miljömedvetna, keep up with that! Men att påstå konsumtionen minskar (vilket du indirekt gör) är helt världsfrånvänt och ett befeängt påstående, tyvärr..

Anonym sa...

Underbart att se s.k. "liberalers"
harm över varje försök att ta världen ur den sinnesjuka spiralen av ytlighet, privatiseringar och överkonsumtion. En gång i tiden blev jag faktiskt förbannad över er inställning, men nuförtiden garvar jag bara. Ni är så otroligt, sanslöst verklighetsfrånvända att det nästan är gulligt.

Byxorna Nere sa...

Ayn Rand: Det är inte ok att använda en retorik som går ut på att svartmåla allt som inte passar. Schlaug tror att allt måste vara svart och vitt i sann östtysk anda. Så är det inte.

anonym 12:48: Tack för boktipset!

anonym 13:11: Du dumförklarar dig direkt med att inte skriva ett nick utan bara vara anonym. Då jag jobbar med område som rör handel så vet jag precis hur dagens konsumenter tänker, i Norden, i Europa och i Nordamerika. Schlaug har helt missat den våg av miljömedvetenhet som slagit in med stor kraft. Att det idag handlar mer om att köpa produkter som håller och som ger ett värde under lång tid. Miljöindex är det som alla talar om. Världen är inte svart eller vit. Det borde de med någon allmänbildning ha koll på.

Christopher: Tror du att man idag 2007 kan lansera en produkt som är skadlig för miljön? Det går inte. Det handlar mer om att samla miljöpoäng och vinna konsumenternas förtroende. Hade vi talar om 2002 eller 1999, fine, det var en helt annan tid.

anonym 15:55: Konsumtion har ju betalat det du har i din plånbok. Allt rör sig kring handel av varor och tjänster. Så har det alltid varit. Fast det finns ju de som inte lever i verkligheten.