lördag 24 november 2007

Facebook fortfarande hett

Så är det idrottsmännen och idrottskvinnorna som är dagens vinkling av facebook enligt DN. Visst det var kanske inte den första vinklingen man kan komma på.
Facebook är här mer eller mindre för att stanna. Eller för att vara mer korrekt sociala nätverkssidor på nätet har kommit för att stanna. Kommer en med bättre användarvilkor, bättre funktioner och snyggare gränssnitt kommer det säker bli en förändring.

DN DN

1 kommentar:

Erik sa...

Det intensiva insamlingen av personfakta används givetvis för en mer framgångsrikt marknadsföring.

Men det farliga är att de allra flesta inte ser hur intrikat kännedom om ett stort antal invånare i ett land faktiskt kan användas.

Ett enkelt exempel kanske hjälper:

Konservativ rik organisation i USA (för övrigt de som just nu styr landet) köper en lista på alla svenskar som är vänster eller liberaler och deras favoritfilmer, favvoböcker, musik, populära åsikter, OSV- alltså, allt man behöver veta för att kunna nå dig med ett budskap och påverka dig och dina vänner.

Åsiktspåverkan kommer sedan smygande över så lång tid att du inte märker nåt själv, över flera år- kanske till och med tiotals år. Kom ihåg att det är samma organisationer som äger filmbolag, nyhetsredaktioner, förläggare, politiker.

Mardrömmen: vakna om tio år och plötsligt får din gravida 14 åriga dotter inte göra abort- det har nu blivit olagligt, i sverige- och alla dina vänner tycker det är självklart.

Det är tur att 99.9% av jordens befolkning inte har kapacieteten att vara så cyniska och paranoida att faktiskt tro att ovan exempel kan vara realistiskt.

Men tyvärr, de 0.01% som har den kapaciteten håller just nu på att antingen föra dig bakom ljuset, eller försöker få dig att förstå. Av ren självbevarelsedrift.