onsdag 21 november 2007

Våldet härligt eller förfärligt?

Extremt våld. Avrättningar, tortyr, grova våldtäkter, hårdporr, snuffmovies samt våldsamma videospel med bara en knapptryckning. Är det en av orsakerna till det grova våldet bland unga? Är det nätet som gör att det är unga misshandlas till döds i vårt land av andra unga? Är det dataspelen som gör att det sparkas ohämmat? Är det nätet som gör att det en skolmassaker sker? Eller är våldet något som alltid funnits?

Det finns forskare som kommit fram till att några procent av de män som slåss, slåss för att de har sekvenser i hjärnan som triggar dem, sekvenser de sett på internet. Det sägs med att våldsamma dataspel är en del av detta.

Dock anser jag att man måste ta det hela med en stor nypa salt. Skulle varningarna om videovåld i början på 80-talet stämma skulle vi springa runt och mörda varandra med motorsågar så som skedde i motorsågsmassakern, men det gör ingen ju.

Det finns subkulturer på nätet. Det finns subkulturer i den verkliga världen med. I alla tider har det funnits gängvåld. I alla tider har våldsskildringar funnits tillgängliga. Förr genom historier. Sedan blev det böcker och film. Idag är det över internet allt sprids. Fast vi får ju tänka till.

För det första har våldet blivit grövre? Tittar man tillbaka historiskt så har mord mellan unga män under inflytande av droger alltid skett. Det var rabalder på 50-talet, 60-talet, 70-talet, 80-talet och 90-talet med. Det är inget nytt. Det går i vågor. Det kommer nya larm. Nya orsaker. Nya grupper. Är det inte raggare så är det punkare. Är det inte punkare så är det hiphoppare etc etc.

Vi matas med mer information idag. Jag minns lärare under årskurs 7 som varande oss för våldet. Vi fick klart för oss att vi inte fick sparka på någon även i skolan. Idag undrar jag hur det är i skolan. Hur diskuteras våld där idag?

Vad som dock sker idag är att föräldrar har allt mindre tid med sina barn. Det jobbas och är en massa fritidsaktiviteter. Många har prylar men saknar en bra relation med sina föräldrar. Då allt fler väljer att separera så blir det med tufft att få den tid som behövs med barnen. Etik, moral och empati är något som kommer med uppfostran. Det är föräldrarnas ansvar. Ju mer harmonisk uppfostran med kärlek ifrån föräldrarna, ju bättre vuxna blir det.

Är allt värre med våld idag? Jag skulle säga nej. Däremot tycks fler unga dricka alkohol och använda droger i allt yngre åldrar. Det är nog mer där som mycket brister. Det är värre än alla datorspel och alla videoklipp på nätet.

AB AB AB DN DN DN SDS SDS SVD SVD SVD

GLÖM INTE VÅR TÄVLING HÄR

1 kommentar:

Anonym sa...

Idioter!