måndag 26 november 2007

Avskaffa kontanterna!

2007 så rånas banker. 2007 så används kontanter ofta. Den svarta ekonomin lever på kontanter. Rånarna lever på kontanter.

I slutet på 1980-talet så trodde jag och många att kontanterna skulle försvinna inom 10 års tid. För det var så mycket enklare med kort. Fast nu snart 20 år senare så springer vi runt med våra pengar fortfarande.

I korvkiosken tar de inte kort. På McDonalds tar de inte mitt kort. Det finns ett par andra ställen där jag måste ha kontanter.

Hur vore det att slopa kontanterna någon gång? Hur mycket skulle det inte minska rånrisken?

AB DN SVD

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns väl inget mer jobbigt än att ha någon framför sig i kassan som betalar med kort. Först så ska det dras 5-10ggr för det inte läses av korrekt. Sen ska det tryckas fel kod ett par ggr. Sen ska köpet nekas och personen dra fram nästa kort, så börjar vi om igen... skaffa kontanter för f*n.

Ännu värre är det på krogen. Folk som betalar en öl för 50 spänn med kort. Patetiskt.

Aldrig ett kort för mig. Kontanter går snabbt, fungerar överallt och är lättare att handskas med.

Cash is king.

Byxorna Nere sa...

anonym: Det beror ju på hur man ställer in terminalerna. Litar du på dina kunder så behöver du ingen direktuppkoppling emot banken. Då slipper du kön.
Att kortet inte läses av korrekt beror ju med på att det ofta är gamla terminaler. Nyare har inte de problemen. Det finns det med fyra läshuvuden, de håller längre än knappsatsen, fast de kostar därefter.

Modern teknik gör ju att du bara behöver skriva in din kod.

Kontanter är bara bra för de kriminella och den svarta ekonomin. Det kostar med enorma summor med alla transporter av alla kontanter.

Gubben sa...

Kort är suveränt bra! Men det finns för många. Här borde fram ett system med ett kort som sedan kan tankas upp med olika kedjors specialupplägg. IKEA, MEDMERA, ICA, EUROCARD, PREEM, osv...

Nillr sa...

Håller med gubben, one card to rule them all.

Jag hatar all bonuskort hit och dit, det brhövs ett mer avancerat kort som kan omprogrameras så man slipper släpa runt på en kortlek om man vill nyttja erbjudanden.

Identifiering mha fingeravtryck/ögonscan (då dessa tekniker blivit billigare och bättre på sistonne) kanske vore nått. Ibland tar det fruktansvärd tid om man har en halvdement pensionär eller överförfriskad person framför sig i kön.

Enda nackdelen med kort är att det är så enkelt att spåra vad folk använder sina pengar på och var dom gör det. Jag vet flera som använder kontanter av just den anledningen.

Säkerhetsaspekten är väl lite si och så. Det är kortbedrägerier hit och dit. Visst, säkerheten på korten hade kunnat vara bättre, systemet är rätt sårtbart, största faran är dock folks okunskap. Ett nytt kortsystem skulle kunna göras oerhört säkert.

Byxorna Nere sa...

Gubben och Nillr: Ja ett enda bonuskort skulle vara perfekt. Vet ett bolag som jobbade på den lösningen. Problemet var att inget bolag ville hänga på.

Jag är inte så orolig för hur det syns hur jag handlar. Har dock tre kort. Ett som inte min andra hälft har koll på! Måste ju kunna köpa julklappar så det inte syns! ;-)

Tommy sa...

En terminal med direktuppkoppling behöver inte mer än någon halv sekund för att genomföra en betalning, däremot tar det kanske 10 sekunder att slå sin kod, på SET terminalerna, eller 30 sekunder med idkort och namnteckning, mot åtskilda minuter för att räkna växel och ge rätt.

Om man betänker de dubbla avgifterna som kort medför är det inte konstigt att inte alla använder eller tar emot dem. Handlaren betalar för att ta emot kort, fina % går till inlösaren, kunden betalar årsavgifter på sina kort, och bankerna gnuggar händer när kunderna dvs både handlare och köpare betalar för att få säkerheten med ett kort, detta trots att hanteringen av kort förenklar för samtliga parter.

Fast, ibland bara vill man inte använda kort, man vill vara anonym, inte bli spårad i allt man gör, av olika skäl.

Kent Filppu sa...

När man spelar poker med polarna är det svårt med kort. Då är kontanter bättre.

Tiggarna på gatorna tar inte heller kort. Många småföretagare har på grund av avgifterna valt bort korten.

När man vill lämna en restaurang snabbt till exempel så är kontanter överlägset (jämna pengar) då man slipper vänta på någon som ska springa bak i köket för att dra kortet.

Förr var jag mer för ett kontantlöst samhälle men som boende i ett uland där inte alla företagare (tex de som säljer på gatorna) har möjlighet till varken kortmaskin eller uppkoppling så har jag svängt. Alla transaktioner mellan privatpersoner (tex poker) underlättas också av kontanter. Såvida inte alla ska he personliga kortläsare eller nåt.

Björn sa...

Lite skrämmande är att bankerna får ett helt otrolig koll på vart vi är och vad vi köper om vi använder korten och det gör mig lite skrämd.

Byxorna Nere sa...

Tommy: Vi är helt eniga om tiden.

Jag ser fler och fler kortföretag som har gratiskort. De tjänar mer på avgiften per köp.

Det jag skulle vilja ha är en tjänst där jag kan överföra pengar till ett kort utan avsändare. Dock kan de ju spåra det om de samkör system, men det lär de ju inte få lov.


Kent: När jag spelar poker med polarna så brukar vi överföra pengarna efter spelet slut. Dock känns det värre av någon skum anledning att överföra 400:- än att plocka upp dem ur plånboken.

Tiggarna är ett problem. Jag köper deras tidningar och då blir det kontanter. Fast jag har börjat ge matkuponger på McDonalds till en del tiggare som jag springer på till och från jobbet. Förr gav jag pengar men de söp ofta upp pengarna. Med matkupongen får de lite käk i vart fall.

På krogen skulle jag vilja ha en kortterminal som man kan trycka upp. Skrev om det till en större kedja, men de nappade inte. Så det är sant. Har dock personligen börjat be dem ta betalt då maten kommer in. Fast visst. Håller med dig!

Jag tror på mobiltelefoner där man kan flytta pengar mellan varandra. Fast i ett uland så krävs det ju teknik och det tar ju tid innan vi är där. Fast här hemma i sverige tycker jag det borde vara mindre kontanter.

Björn: Bankerna ser ju bara var du varit. Det finns ju kedjor med kundkort som vet exakt vad du äter, hur ditt hushåll ser ut beronde på dina inköp. Ofta har de redan när du ansökte om kortet uppgivit basfakta.

Jobbade med ett bolag inom dagligvaruhandeln där de skräddarsydde alla utskick till kunderna. De hade över 75% återkoppling sedan alla utskick var skräddarsydda. Gillade kund x choklad så fick kunden rabatt på choklad. Gillade kunden kassler så fick den rabattkupong för det.

Sen skräddarsys affärerna efter hur vi handlar. När det går dåligt med en viss produkt så flyttas den så den syns under en längre tid. Vissa produkter kan vi leta efter för de köper vi jämt, medans andra måste synas mycket för vi skall köpa. Ju mer de vet hur vi handlar ju mer förändrade de exponeringen i varje butik. Snacka om storebror!