onsdag 28 november 2007

Aftonbladet, ifrån seriös tidning till en ding ding värld journalistik

Idag slutar Anders Gerdin på Aftonbladet. 10 år som chefredaktör fick räcka. Under de senaste 10 åren har Aftonbladet gått ifrån en bra kvällstidning till en som får Se och Hör att upplevas som sanningen. Det är mycket kändisar, sex, skandaler, falska artiklar, påhittade storys. Trovärdigheten för Aftonbladet har gått ifrån helt ok till lika med noll.

För ägarna har det varit bra. Aftonbladet har tagit sig till tronen av kvällstidningarna. Expressen, med kvällsposten och göteborgs tidningen, har inte haft en chans. Så ut ett ägarperspektiv så har Anders Gerdin lyckats.

Svenskarna tycker om sex, skandalare, kändisar, mord, ond bråd död och annat i en enda mix. Lägg sen till en sportredaktion som för tankarna till skoltidningen som producerades på grundskolan, så har vi en komplett mix.

En hel del lyckade och mindre lyckade projekt har genomförts på Aftonbladet under åren. Den här whitetrash inriktningen på nyhetsrapporteringen kan bero på att vi idag drunknar i nyheter. För att sticka ut och ta nya marknadsandelar har detta konceptet funkat. Funkat riktigt bra till och med.

Anders Gerdin har varit en guldkalv för ägarna. Undrar vem som blir efterträdaren och vilken inriktning som Aftonbladet kommer att ta. Går det att göra den ännu mer engelsk tabloid tidning?

AB DN SDS SVD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ett inlägg som mycket korrekt återger verkligheten. "Vi publicerar det läsarna vill ha", precis, och de läsarna är personer som vill ha sensationsnyheter, sex och sport för det är ju det som är viktigt att veta. För den som är white trash.

Anonym sa...

Är dt inte tragiskt att vi svenskar är så blåsta och köper allt skit denna blaska skriver om?
Roberth Ström

Byxorna Nere sa...

Det är väldigt tragiskt att god journalistik inte lönar sig i Sverige. Samtidigt är det allt färre journalister som skall skriva allt mer. Kvalitén som fanns förr är borta. Idag kan inte en journalist som är anställd på någon större tidning jobba med ett scoop i någon veckas tid. Nu handlar det om att få ut minst en artikel per dag. Scoopens tid är över. Delar av redaktionerna sitter bara och kopierar andras avslöjanden.

Tur man inte är journalist längre.

systersister sa...

Ander Gerdins falska ledarstil har tyvärr smittat av sig på de flesta redaktionerna på Aftonbladet. Källorna som man hänvisar till är numera en obskyr dot.com adress eller någon i bekantskapskretsen som sagt något.(sic!) Att på en tioårsperiod lyckats sänka en hel tidnings trovärdighet, en trovärdighet som byggts upp genom hundra år är nästan åtalbart. Och att sedan gömma sig bakom att kvällstidningarna alltid sett ut så där är ju ren lögn. Det är först under hans chefskap som Aftonbladet kommit att bli en blaska, fylld av osanningar och tricks för att man ska köpa extrainnehåll, som plus eller klick. Rent bondfångeri. Lars Hierta rullar i sin grav. Skäms, Anders Gerdin.