torsdag 29 november 2007

Billigare kondomer = mer safe sex? Njäää

Tanken är god, fast kanske inte riktigt genomtänkt. Billigare kondomer innebär inte automatiskt att fler använder dem. För det finns x-antal ställen där det delas ut kondomer gratis. Ändå så använder inte alla dem. Det vore klokare att analysera varför kondomer inte används. Är det lathet, fråga om känsel eller annat?

En bättre upplysning kring könssjukdomar tror jag skulle ha bättre effekt. Det finns ju de som tror att HIV går att botas. Här finns ett stort hål av okunskap.

AB SDS SVD

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Peter, du kan ha rätt i att det kanske inte har den stora effekt om priset på kondom går ner 10 eller 15% eller 25%, men om detta sker i samband med en kampanj på skolor och gymnasier, då kan det ha en stor effekt.
Din andra kommentar om värför ungdomar inte använder kondom vid ofta (varje gång!) är viktig att få undersökt.
Vi i Nya Hiris (ett afrianskt nätverk i Skåne) har gjort en enkät undersökning blant unga afrikaner i Skåne "Sexuella tabun bland Afrikaner i Skåne" och den visade:

Det positiva vid kondomen "är tätheten och den strama kondomen som förhöjer och ger mer energi till mannen. Där fanns enighet om att kondomen skyddar mot sjukdom och speciellt mot hiv/aids, även om några unga männen sade att dom redan hade beslutad sig för att ta chansen i framtiden och har sex utan kondom därför att dom gärna vill bilda familj.

Nackdelar vid kondomen: Man måste ständigt tänka på att köpa fler för inte att fattas någon när behovet uppstår. Några har inte råd att köpa kondom. Man kan inte använda dom för alltid, man måste sluta när det blir tid att bilda familj (Men hur vet man att sin framtidiga partner den man vill bilda familj tillsammans med, inte är inficierad?).

Några rika män vill inte använda dom. Och några kvinnor känner att dom blir förolämpad när man föreslår dom att använda kondom. Detta är förbundet med en manglande förtrolighet mellan partnerna och en outtalad intention om att relationen får bli en kortvarig relation. Några sökte att använda kondom medan att dom låtsas som dom inte gjorde det." Se resumé på www.nyahiris.org under Health.