måndag 26 november 2007

Dålig skyltning en dödsfälla

Så har det hänt igen. Någon kommer ner på vägen i fel riktning mot trafiken. Slarvet med god skyltning är livsfarligt. Åkte för någon vecka sedan sträckan Malmö->Kristandstad->Kalmar->Stockholm->Göteborg->Jönköping->Malmö. Jag blev mörkrädd hur dåligt skyltat det var.

Vägskyltar som sitter i fel höjd. Vägskyltar som är dåligt belysta. Vägskyltar som helt saknas.

Bara för att det är en GPS-boom för tillfället så innebär det inte att alla har en GPS. Det är bara ett fåtal som har det. Ändå är det enorma missar kring hur det skyltas.

Ju äldre man blir ju svårare blir det. Ökar då slarvet med rätt skyltning. Då ökar med antalet olyckor då trafiken kommer ner fel på motorvägarna. Så se till att se över skyltningen. Det behövs verkligen. Det var faktiskt bättre förr när det gäller skyltning.

AB DN

6 kommentarer:

Emelie sa...

Du kan väl inte på fullaste allvar mena att dålig skyltning är orsak till att en man kör åt fel håll på motorvägen?!
Detta skulle man ju märka relativt snabbt om man nu inte klarar av att läsa skyltarna ordentligt, märker man ju att man kör på åt fel håll eller hur? DÅ borde en människa som tänker klart STANNA! Man fortsätter väl ändå inte att köra mot trafiken?

Jag känner att om man har svårt att läsa skyltar borde man kanske se över sitt eget körande. Har inte sett några konstigheter när jag kört. Har varit budbilschaufför i 2 år, samt kör jag mycket i Sverige och även utomlands. Sverige ligger ju i framkant med skyltning.

Byxorna Nere sa...

emelie: Det är inte lätt att vända på en motorväg för det första. Det handlar ju mycket om panik med.

I Halland så valde de att måla en pil vid varje nedfart till motorvägarna i vägbanan.

I sverige så har det börjat skyltas efter korsningar. För 15-20 år sedan så fanns inte sådana missar. Körde utanför jönköping där de i ett T-kors inte hade information vad som hände om jag svängde höger eller vänster. Helt livsfarligt.

Vi har varit bra på skyltning. Idag sitter tavlor för högt upp. En del är helt felaktiga. Har i perioder kört riktigt mycket. Tycker det idag är sämre än för 15 år sedan med skyltning. Dubbleringar av tavlor är ofta minimalt.

Anonym sa...

Helt seriöst, om du skyller dessa olyckor på dålig skyltning så hoppas jag verkligen inte att du själv har körkort. En person som kan köra bil ska veta vad som är höger och vänster. Tittat man dessutom på dessa olyckor som skett senaste tiden så hart skyltningen inte haft någon del av dem, i ett fall var föraren en kvinna i 90-års åldern, i en annan olycka var den en berusad Ungers lastbilschaufför och i en tredje var det en äldre man som troligtvis även han var för gammal för att ha körkort. Jag skulle påstå att den bästa lösningen är att man vid en viss ålder tvingas få sitt körkort omprövat. Körkort är ingen rättighet det är ett privelegium. För övrigt håller jag med om att skyltningen i Sverige håller hyffsad hög klass.

Byxorna Nere sa...

Anonym 15:44: Du har inte kört många mil i vårt land märker jag.

Visst skall någon som har körkort ha koll. Fast bristande skyltning är livsfarligt.

Vägverket i Halland har agerat och anser själva, det är inte jag, att skyltningen är dålig. De har efter olyckan på motorvägen målat tydliga pilar på ramperna för att göra saker och ting tydliga.

Skyltningen i sverige har blivit klart sänre. Efter 35 år på vägarna så märks det av. Förr fanns tydliga skyltning i god tid. Idag är det ofta bara skyltar i korset och i många fall sitter skylten efter infarten till den nya vägen. Idag så såg jag det vid ett 10-tal tillfällen i nordvästra skåne. Jag vet det ser ut så i resten av landet med.

Du räknar upp tre gamla fall. Vad säger du till de som möter en på fel sida nu idag? För dagligen, det är inte bara ibland, så kör bilister emot trafiken på fel sida. Allt enligt trafikpolisen i Halland. Det är med bara de rapporterade fallen. Det finns de som kört ner en bit på påfartsramper och sen ångrat sig och vänt om! Så det sker ofta!

Hur många år har du trafiken? 10?

Anonym sa...

Byxorna nere:

Kan du inte ge något exempel på en dödsolycka eller allvarlig olycka där dålig skyltning varit orsaken till olyckan. Tycker du att man ska lägga ner 300 miljoner på bättre skyltning i Sverige eller på exempelvis vägräcken, röjning av träd längst landsvägar och förebyggande mot agressiv körning och alkhol. Jag skulle gissa på att det senare räddar betydligt fler liv, men du får gärna komma med statistik där dålig skyltning varit orsaken till olyckan. Gärna om du kunde komma med exempel på länder som har bättre skyltning. Säg inte Danmark, Tyskland, Polen eller Nederländerna för där har jag kört och kan inte påstå för ett öre att skyltningen är bättre.

Byxorna Nere sa...

Anonym 02:36: Det kostar inte mer att skylta rätt, än att skylta fel. Om jag kommer fram till emot en avfart. Skall då vägvisaren stå före eller efter avfarten? Så klart före. Fast hur ser det ut idag 2007 ute på vägarna? De sitter allt som oftast efter. Hur tänker de som satt upp skylten?

Att sen måla en enkel pil kostar inte många kronor, speciellt inte i samband då övriga markeringar målas. Det är en billig investering.

Skyltningen var bättre förr. Jämför vägar där grundskyltningen tillkom för 15-20 år sedan eller äldre med den skyltningen som är på nya vägar de senaste 5 åren. Märker du ingen skillnad så skulle jag nog ställa bilen.

Sen kostar inte en dödsolycka lika mycket som när någon får men för livet. Så enkla små olyckor räcker. De är extremt dyra samhällsekonomiskt. Hemskt men sant.

Lite länkar om felaktiga skyltar. Det finns fler exempel, men jag har inte tid att googla.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=762&a=379593

http://www2.unt.se/article/1,1786,MC=77-AV_ID=671526,00.html?from=most_read

http://norrkoping.expressen.se/nyheter/1.939372/akeri-det-ar-daligt-skyltat

Landet runt 20071110
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=58360&a=888085&printerfriendly=true