söndag 25 november 2007

Barnarbetare är helt ok?

I sverige finns det fortfarande många barn som tar ledigt ifrån skolan för att hjälpa sina föräldrar vid skörden. Klassas det med som barnarbete? I en perfekt värld så går alla barn i skolan. I en perfekt värld finns inga diktaturer. I en perfekt värld så finns det inga nationella gränser som hindrar oss ifrån att röra oss.

Nu är det ingen perfekt värld vi lever i. Det finns massor av barn som måst hjälpa till att försörja sin familj. Det borde inte vara så. Fast så är det.

Ur en journalistisk synpunkt är det enkelt att se allt i svart och vitt. Det kräver mer att visa att det är svårt för familjerna att överleva om inte alla hjälper till. H&M gör på så sätt en insats, fast det är kanske inte så lätt att förstå. Kontroversiellt, så in i. Borde barnen inte få gå i skolan? Så klart de borde det. Dock är det inte så lätt. Myntet har två sidor.

Problemet i Uzbekistan är att de lider av kommunismen än idag. Landet var sönderslaget då det frigjorde sig ifrån sovjet. Det kommer ta många år innan marknadsekonomin har fått landet på fötter igen. Fast det kommer. Att sluta handla bomull är dumt och kortsiktigt. Hur skall de familjer som livnär sig på detta få pengar till mat nu då? Nej, investera i landet och se till att lönerna höjs för de vuxna så barnen kan gå i skolan. Fast H&M kunder vill väl inte betala en femma mer per plagg?

AB DN SDS SVD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, problemet är inte att Uzbekistan är ett kommunistland. Barnarbete vid bomullsodlingen förekommer i många fler länder. Problemet är snarare att företagen och konusmenterna skiter i hur kläderna är tillverkade så länge de är billiga. Synd att bara H&M pekas ut när det förekommer hos de flesta klädföretag.

Anonym sa...

Detta handlar inte om barn som hjälper sina föräldrar, utan det är den Uzbekiska staten som stänger skolorna och tvingar iväg barnen till bomullsfälten. Uzbekistan är förresten ett HEMSKT land vad gäller tortyr & mänskliga rättigheter. Flera personer har de senaste åren KOKATS LEVANDE & därmed mördats. Deras naglar dras ut. De våldtas. De blir allvarligt misshandlade. Av staten!
Dessutom kan jag tillägga att ex. USA vid flera tillfällen har skickat terrormisstänkta till Uzbekistan för att förhöras där, i ett land där folk sänks ner i kokande vatten under förhören.
Nej, Uzbekistan har en exceptionellt grym regering, & du borde inte göra så lätt av deras barnarbete etc. Situationen är hemsk där. Du säger att vi ska investera i landet? Och ge pengar till denna regim? Om vi ska ge något biståd alls till dem måste de sluta tortera folk till döds & sluta massakrera fredliga demonstranter (flera hundra mördades för några år sedan).

Byxorna Nere sa...

Anonym 14:10. För det första skriv ett nick, det blir enklare då.

För det andra så fanns det inga uppgifter igår i media om att de skulle stänga skolor och tvinga ut dem på fälten. Det kom senare på kvällen.

Det enda som kan få ett land att må bra är marknadsekonomi och demokrati. Det är de enda byggstenarna som är viktiga.

Det var fel att USA inte passade på under andra världskriget att största kommunismen i Sovjet. Så mycket lidande som hade kunnat undvikts. Dock är det alltid lättare att vara efterkloka.

Åter igen. Investeringar skall gå till enskilda individer, inte en diktatur. Diktaturer skall störtas.

Anonym sa...

Gå med i Facebook-gruppen "Bojkotta H&M" om ni vill att nåt ska hända.

Det är klart att en bojkott riskerar att förvärra situationen för barnen, men samtidigt får det inte användas som argument för att slippa göra nåt alls. Så som det brukar bli när en sån diskussion ploppar upp. Bojkotten ska istället användas för att pressa H&M att göra mer för arbetarna i Uzbekistan eller var de nu väljer att köpa sin bomull.

Vi lever i en marknadsekonomi och det enda som gör att någon förändrar något frivilligt är tyvärr pengar.