söndag 4 november 2007

Knackningar ifrån en tom lägenhet

En 89 årig dam i Lund jagas av sin bostadsrättsförening. Allt låter som om bostadsrättsföreningen har rätt, fast har de det? Det knackar i väggarna. Det är fastställt. Dock även när lägenheten är tom! Så det är inte den äldre damen som ligger bakom det. Vad det är som knackar har de inte brytt sig att komma fram till, bara att det är damen som skall vara den skyldige.

SDS SDS SDS

10 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som det är problem med luft i något rörsystem. Kall- varm- eller värmesystemet. Frågan är om de har kontrollerat var dessa ligger i väggarna och kanske tagit dit en rörmokare eller VVS-ingenjör istället för en aukustiker.

Anne-Marie sa...

Godmorgon.
Jag har läst igenom artikeln.Den äldre damen kan väl vara hos någon bekant en vecka ,och meddela styrelsen detta.Men grannarna behöver ju inte veta detta.Om knackningarna då finns kvar blir ju spännande att se, då kan de ju inte vara den äldre damen .Kan ju vara ett bra sätt att spara pengar åt samhället.
Anne-Marie

Byxorna Nere sa...

anonym 09:22: Precis min tanke. Vi hade så på en arbetsplats innan rörmokarna fann felet.

Anonym sa...

Tidigare bodde jag i en HSB Brf. i centrala Malmö. Vi hade också mycket problem med knackningar och kunde inte lokalisra varifråm de kom. Efter 12 år fick vi svar varifrån de kom. Det var en kärring som hade köpt en liten steppmaskin i TV-shoppen. När hon tränade så låg den direkt på golvet och närför hördes det ett knack för varje steg hon tog. De som vi misstänkte för att framkalla dessa ljud visade sig alltså vara helt oskyldiga.

Gonzo sa...

Jag håller med om att det skulle vara bra om damen kunde vara borta i en vecka och se vad som händer..om det skulle knacka då ? tja då får de säkert skit på sig av andra. Märkliga grannar som inte bryr sig om henne, jag skulle med glädje ge dem storsmockan om damen är oskyldig..

Engineer sa...

Jag bor i en HSB förening som är ungefär 25 år och precis som Sonja Beijbom hörs knackningar regelbundet i huset. Jag har identifierat två typknackningar.

1. Tryckstötar i vattenledningar. Dessa uppkommer ibland när man öppnar eller stänger en kran. I engelskspråklig litteratur kallas fenomenet för "Water Hammer" och det uppstår när flödet i ett rörsystem förändras. Vid en sådan förändring övergår vattnets rörelseenergi till elestisk energi vilket påverkar rörsystemet och det kan då ge upphov till ljud från rören eller från väggar om exemplevis rören råkar stöta emot i samband med energiändringen eller om upphängningen rör sig. I huset där jag bor kan det ibland låta som om någon slår med en slägga mot en betongvägg. Den som är intresserad av fenomenet kan exempelvis läsa om det i någon av Streeters böcker om fluidmekanik. Ett enkelt sätt att komma ifrån oljuden är att byta ut vattenledningarna i huset mot vattenledningar med större innerdiameter. En någon förenklad beskrivning av fenomenet är vad som skulle ske om i en bilkö med mycket korta avstånd mellan bilarna första bilen kör in i en bergvägg. Då kommer hela bilköns rörelseenergi att omvandlas till energi som förstör bilarna. Nu förstörs inte rörsystem så värst ofta men oljuden är ett tecken på energiomvandling som på sikt kan orsaka rörbrott.

2. De vänslas hos grannen.
Dessa ljud får anses höra till normalt nyttjande av bostaden och är knappast något man kan klaga på. Däremot kan det ibland vara såväl underhållande som lite irriterande (om man föredragit att sova). Dessa ljud kan lätt skiljas från vattanhammaren på grund av sin periodicitet, varaktighet och att de ofta kompletteras med mänskliga ljud. Ljud av det här slaget kan ofta minskas om den aktuella grannen flyttar sängen en bit från väggen.

Anonym sa...

Hej! Har upplevt samma problem men i ett radhus. Värst var knackningarna på vintern. Engineer har helt rätt. Ljudet kommer från vibrerande vattenledningar. Knackningarna uppstod när man öppnade kranarna för snabbt. Vi lyckades få någotsånär bukt med problement genom att samtliga radhusägare bytte backventilerna i alla kranar.

Anonym sa...

Tror inte ett ögonblick på det där med vattenledningarna. Slag i ledningarna blir ju bara då och då. Hos mig så har vi ett rytmiskt knackande ljud någonstans ifrån som är mest vid 23.00 - 00.30. Otroligt irriterande. Det visade sig att vår granntant under oss hade skaffat en stor osympatisk hund som låg och gnagde på något. Kanske ett ben. Dessutom får hundfan spatt vid femtiden på morgonen då kärringen ger sig iväg ut med bullrande hiss för att kissa hunden. Vi har försökt prata med henne men hon är extremt fåordig och lever som en eremit. Hon sade bara "det ska aldrig upprepas", haha. Tyvärr är det nog mänskliga aktiviteter som ligger bakom för det mesta.

Anonym sa...

Angående slag i rören så avhjälps det enkelt med moderna engreppsblandare med mjukstängning. Alla FM-Mattsson har det liksom många av Grohes. Byt blandare! Rörmokaren.

Anonym sa...

Hej
Jag har upplevt sama problem. Vi har haft en granne, en gammal tant , som knackat i elementet nästan dagligen så det ekat i väggarna. Trist..