fredag 2 november 2007

Aftonbladet och mardrömsaffären för Reinfeldt

Låt oss börja med att inse att det politiska samtalet mellan massmedia och politikerna i stor del bygger på samtal som inte är presskonferenser utan möten av andra typer. Förarbetet är viktigt för att få rätt genomslag i media. Ulrica Schenström är en mästarinna på detta. Bakgrundssamtal är det som de politiska kommentarerna bygger på.

Vad hände då förra veckan?

Aftonbladet fångade statssekreteraren Ulrica Schenström på bild med journalisten Anders Pihlblad ifrån TV4 när de träffades på krogen Judit&Bertil. Fotografen Jimmy Wixtröm dök ju inte upp av en slump där. Han var klart utsänd för att ta så många bilder han kunde åt Aftonbladet.

Vad var motivet för Aftonbladet. Ju den enkla anledningen hämnd. Claes de Faire på Resume lyfter upp de argumenten om att pressen hoppades på att Ulrica Schenström skulle ha samma stil som statssekreterare som under åren som presschef. Där bet de sig dessvärre i svansen.
Aftonbladet blev värst drabbade. De har under de senaste åren byggt sina kontakter med moderaterna på Ulrica Schenström. Nu fanns hon där inte och aftonbladet stod utan kanaler in i moderaterna. De försökte att få igång en dialog men Ulrica Schenström men det blev helt dött. De gled allt längre ut i väggrenen och till slut hade de kört fast medan konkurrenter körde förbi i 120 med nya avslöjanden. Då bestämdes det att punktmarkera Ulrica Schenström. De visste att Ulrica Schenström var motorn för statsministern. Kunde de både hämnas på Ulrica Schenström och sänka Fredrik Reinfeldts maktposition inom moderaterna.
Beslutet om punktmarkering kom i mars 2007.

Vad vi vet är att i över ett halvår så följde aftonbladet efter statssekreteraren för att få fram något som skulle kunna bli ett stort scoop. En del tips talar om inhyrda privatdetektiver. Andra talar om ett team med en journalist och en fotograf som följt efter vecka efter vecka. Ett tredje spår som dykt upp i bloggar handlar om att Aftonbladet och TV4 hade skapat en ohelig pakt. I denna sekund så har jag ingen aning vad som är det rätta. Att unge fotografen Jimmy Wixtröm skulle känna igen Ulrica Schenström är för otroligt. Så klart är att något har varit på gång under minst 6 månader och de politiska reportrarna på aftonbladet har varit desperata.

Vinklingen av hela storyn handlade om att få det att se ut som ett hångel. En gift kvinna sitter och pussar på en manlig reporter på Tv4. Strategin höll tills redaktionen insåg att flera visste att Anders Pihlblad hade en pojkvän. Dock ville ingen outa Anders Pihlblad men risken för det skulle slå tillbaka med full kraft. Några få journalister hänger inte på för de anser att pussande har ingen att göra med. Då kommer jourspåret in.

Här fastar massmedia ett par dagar. Anders Pihlblad säger dock i den egna tvkanalen att så fort telefonen ringde så gick Ulrica Schenström bort för att föra samtal ostört. Dock har nästan hela presskåren redan svalt Aftonbladets story. TV4 vill inte dras djupare in i affären utan beordrar Anders Pihlblad att säga hur mycket de druckit för. Berusningsspåret är startat. Sällskapet var fyra ifrån början och de två som gick tidigare får då en summa på sig på 200:-. Här är det en politisk reporter som gör allt för att överleva på sin arbetsplats som anger summan i samförstånd med sina chefer som hotar att säga upp honom. Av bilderna i Aftonbladet så finns det mer tecken att Anders Pihlblad är mer påverkad än Ulrica Schenström. Dock nappar ingen på det spåret, för det är mer intressant att fälla en statssekreterare. Förra gången efter Tsunamin kände sig många journalister misslyckade. Denna gången skulle de ge allt.

Nu var läget så illa att vad som än regeringskansliet skulle säga så var det kört för Ulrica Schenström. Fredrik Reinfeldt hade inget annat val då hans tre vänner i alliansen redan vänt honom ryggen. Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern vet alla att Ulrica Schenström tar plats och styr. I det långa loppet gynnas inte deras politik utan för de skall få mer fria tyglar gentemot pressen så köper de Aftonbladets vendetta utan att fundera på vad som är sant och falskt. Göran Hägglund är den som börjar lämna skeppet och de andra två alliansmedlemmarna tar kontakter med olika personer inom moderaterna. Gammelmoderater, de som inte helt håller med om de nya moderaterna uppvaktar enligt uppgift Fredrik Reinfeldt och personer runtomkring. De som normalt stödjer tex Carl Bildt ställer gärna upp på att försvaga Fredrik Reinfeldts ställning. Omdömen om hur Ulrica Schenström uppfattas inom resterna av gammelmoderaterna inom partiet är nu fakta i massmedias bevakning. Fredrik Reinfeldt måste agera och rädda vad som räddas kan. Försvarar han Ulrica Schenström kan han dras med ner i djupet om mer tillkommer.

Kvinnor skall inte vara på krogen och än mindre vara onyktra!

Hade detta hänt om det var en man och en kvinnlig reporter? Nej. Under den förra regeringen fanns det situationer som var de omvända men det blev inget. Det blev snackisar på redaktionerna istället.

Massmedia hade satt sig mer in i jourberedskapen om det vore en man. Anders Pihlblad har ju vidhållit att Ulrica Schenström kommunicerade med flera i telefon under kvällen. Anders Pihlblad vidhållet med att Ulrica Schenström bara var glad i hatten, inte redlöst berusad så som aftonbladet vill göra gällande.

Hade det varit en man som pussat på en homosexuell kvinna som hade en relation hade det stått i media ganska direkt att det inte var ett hångel. Speciellt om den manliga politikern varit gift. Nu är det ingen som för fram detta för då tappar storyn en del av sin kraft. Regeringen kan inte heller outa en journalist. Det skulle vara politiskt självmord. Ingen tidning har helt ställt sig bakom de nya moderaterna, så det blir inget avslöjande på ledarplats i massmedia. Så detta med en moderat faghag når inte ut mer än i ett fåtal bloggar. De som vill avsätta Ulrica Schenström försöker fortsätta att köra på hångelspåret och de missnöjda medborgarna tror fortfarande på ett utomäktenskapligt hångel. Även alliansvänner hänger med på i hångelspåret på sina bloggar.

Alkoholhalten. När aftonbladet räknar på det billigaste slaskvinet på krogen så får de ihop det till 19 glas vin. Hade de räknat på ett dyrare vin hade de hamnat på sex-sju glas. Fast då tappar det betydelse. Att sen ingen kommenterar att konsumtionen skedde under ett långt besök på krogen. Exakt hur många timmar har inte kommit fram. Det ryktas om 5-6 timmar och då är det inte någon större berusningsgrad vi talar om. Det är mindre än på någon middag. En man med lika stort intag skulle aldrig klassas som redlöst berusad. Män skall ju kunna hantera alkohol, det skall inte kvinnor kunna.

Fredrik Reinfeldt var klart rörd vid presskonferens efter riksdagens frågestund på torsdagen. Just att han visade känslor och nästan var rörd till tårar visade hur starkt hans förtroende var. Innerst inne visste han nog att Ulrica Schenström hade klarat av att sköta sina åtaganden men att han stod ensam kvar. Ingen ville riskeras dra med i ett fall. Hans politiska framtid stod på spel och då fick han svika sin mest trogna medarbetare.

Hur kommer detta påverka då? Fredrik Reinfeldt är enormt försvagad. Moderaterna är som titanic just nu. Ingen skulle kunna tro de skulle gå att sänka. Allianskompisarna springer dock runt och öppnar alla vattentäta skott för att se till att deras egna fartyg flyter på och kan vara kvar. De nya moderaterna har förlorat sin starkaste motor. Förändringarna ifrån trist värdekonservativa till socialliberala har fått en enorm törn.

Moderaterna kommer säkert ändra taktik i framtiden om hur de hanterar media. Ifrån att ha försökt att tiga ihjäl affärer så kommer de nästa gång något ske gå till fullt angrepp emot budbäraren. Aftonbladet visste om moderaternas taktik och höll ut och eldade på storyn.

Kommer Ulrica Schenström tillbaka in i regeringskansliet?
Ja, utan tvekan. Kanske inte inom det närmsta året, men tillbaka kommer hon om hon vill. Mona Sahlin kunde ju bli partiledare trotts alla hennes grova affärer. Så visst kommer Ulrica Schenström tillbaka.

Kvinnor inom politiken skall vara helgon. Vara i jour dygnet runt året runt. Aldrig dricka alkohol eller ge en vänskaplig puss på någon. Kvinnor skall vara hemma vid spisen. Det anser i vart fall sveriges journalistkår som skapat egna regler för kvinnor.

AFB AFB AFB AFB AFB AFB DN DN DN DN DN DN DN DN DN EXP EXP EXP EXP EXP EXP EXP EXP EXP HD HD HD HD HD SDS SDS SDS SDS SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD SVD

5 kommentarer:

Anonym sa...

Oerhört intressant med en detalj/processanalys. Hade det kanske gått att reda upp detta om M varit först på banan och lagt korten på bordet? Det som är problemet är ju att folk har uppfattat att den högst ansvariga för rikets civila säkerhetsberedskap varit berusad under sin jourtid. Och det är det. Väl.

Byxorna Nere sa...

anonym 09:23: Jag tror att de gjorde en felbedömning. De ville inte heller vara dem som outade en journalist på tv4. För pussen ser skum ut i Aftonbladet och ännu har media varit rädda att outa honom.

Regeringen skulle förklarat att det fanns fler i jouren. Dock dök det spåret inte upp innan partistämman och det känns som tiden sprang ifrån regeringskansliet. De trodde spåret med hångel och olämpliga relationer skulle lösas av TV4.

Vad jag förvånas över var sveket ifrån alliansen. Det trodde jag inte om dem.

Anonym sa...

VARFÖR ÄR DET INGEN AV ER SOM REAGERAR LIKADANT ÖVER MONA SAHLINS SVEK. NÄR HON MISSBRUKADE SITT KORT, TYDLIGEN SER MAN OLIKA PÅ DET INOM DE OLIKA PARTIERNA INOM " S " FULLT GODKÄNNT MAN BLIR TILL OCK MED LEDARE FÖR DET HELA OCH GODKÄND AV SIN F:D STATSMINISTER. VAR ÄR LIKHETEN? BORT MED ALLT SOM INTE KAN SKILJA MITT OCK DITT ELLER VAD ANSVAR ÄR FÖR NÅGOT. TYDLIGT ÄR ATT "S" HITTAR ALLA FEL OCK SLUGGAR VILT MEN DET GER OCKSÅ REKYLER SOM INTE ÄR SÅ SKÖNA. BORT MED MONA S HON HAR VISAT SIN INKOMPETENS INNAN. GUD GIVE OM VI FÅR DETTA SOM STATSMINISTER

Kent Filppu sa...

Det verkar inte som om länkningen funkar så som den ska, så jag får väl "manuellt" informera om att jag skrivit om detta inlägg på http://filppu.se/?p=668

Maddin sa...

anonym 12:52 generaliserar folket på den här bloggen. Vad säger att ingen här bryr sig om vad politikerna i vänsterblocket gör? Personligen ser jag det som en större skandal när några från vänsterblocket sjabblar eller fuskar, men det är just för att det är ett parti jag röstat på och sympatiserar med, och när de "fuskar" lurar de även mig. Så det anonym 12.52 säger förstår jag mig inte på. Var inte Tableroneaffären tillräckligt uppförstorad? påstår inte att det var okey, men att vara så dum och anse att högern blir orättvis behandlad är ohehört naivt att säga.