måndag 12 november 2007

Nokia har rätt, men finns de 2012?

Jag tror Nokia är lika framgångsrika på mobiltelefoni 2012 som de är på gummistövlar. Ja, en del kanske inte vet om det med Nokia tillverkar gummistövlar med.

Det pågår en revolution inom mobiltelefonin. De stora drakarna är fast i det gamla. Nokia, SonyEricsson, Motorola med flera tror fortfarande att en knappsats är det viktiga för en telefon. Så dyker Apple upp med sin iPhone och sveper banan med alla som trott att ett fysiskt tangentbord är ett måste för en enkel telefon.

Apple har patenten. Apple var inte först med MP3 spelarna. Ändå dominerar de totalt idag. Samma sak lär ske med mobiltelefonerna. Om fem år så kommer Apple har samma dominans. För de har något som Nokia, SonyEricsson och andra inte har. De har kunskap om användarvänlighet!

Så visst kommer mobilabetalningar bli en framtida betalningsform. Dock kommer det vara Apple som visar hur det skall se ut.

DN DN

3 kommentarer:

adam sa...

Jag vet inte, men det verkar som du överdriver betydelsen enormt. Apples Iphone har fått goda recensioner, men om du ser till funktionerna när det gäller t.ex. SMS och vidarebefodring så har den inte mycket att komma med. Apple dominerar marknaden när det gäller hårddiskbaserade mp3-spelare, även om gränserna mellan mobiler och mp3-spelare har börjat suddas ut. Det har minst sagt börjat lovande för Apple iom mobillanseringen, men ännu är de faktiskt en fågelunge som inte lärt sig flyga, man ska inte underskatta all erfarenhet och forskning som övriga konkurrenter lagt ner.

Anonym sa...

Det är inte fullt så enkelt. T.ex. dominerar Apples datorer (Mac) inte marknaden, trots användarvänlighet.

Jag gillar Iphone-konceptet, men Apple behöver absolut komma ut med modeller som har 3G och/eller GPS.

Det kan likaväl som Apple vara något annat företag som åstadkommer genombrottet för mobila betalningar. NFC har helt klart potential, för det är redan idag mycket användarvänligt.

Jag har använt en Nokia 6131 NFC Edition i ett halvår.

För övrigt säljer även Sagem NFC-telefoner.

http://responz.org/

Byxorna Nere sa...

Adam: Det är användargränssnittet som är det unika. Det är jätteenkelt att lösa alla uppgifter med telefonen. Alla andra telefoner är som 10 år efter i hur de är att använda. Efter att själv ha använt en iPhone under en dag ville jag inte släppa den.
Jag önskar att andra var lika långt framme, men de är ju inte det. Jag gillar speciellt SMS delen där allt skapas som en chattråd med den man SMSa med. I min Nokia och min SE så är det lösa SMS. Riktigt smart av Apple säger jag.
Detta är version 1.0 och har de kunnat slå undan benen på alla med den så kommer det bli som med iPoden. De kommer dominera. Ingen trodde på iPoden, jag inkluderat. Jag hade en Anchor hårddisk MP3 på den tiden. Det dröjde ett år innan jag köpte en iPod. Idag kan jag inte förstå varför jag var så korkad och inte såg vad som skedde. Det är samma sak med iPhonen. Jag trodde inte att den skulle vara så bra. Fast en dag med den och jag vill inte byta.

anonym: Att Mac OS X inte är så stort beror på att vi är korkade som kör med windows. Jag bytte för någon vecka sedan och jag fattar inte varför jag inte bytt innan! Windows är urkasst i förhållande. Nu har familjen köpt sin andra mac och vi kommer byta ut de två PC datorerna vi har kvar. Så jag tror de kommer få en massa nya kunder nu när de förstört livet för en massa med Vista!

Enligt den information jag har fått så kommer en med 3G i januari och når sverige i februari. Telenor blir operatören.

Jag har varit med om ett test med mobilabetalningar ifrån Nokia och jag tror inte någon äldre tycker det är lätt.