onsdag 14 november 2007

Lite stryk har ingen dött av!

Lite smisk hit eller dit har ingen dött av. Det är bara nyttigt och en del av uppfostran förstår du väl? Själv fick jag stryk i flera år. Så var inte en mes. Aga har alltid fungerat.

Så sa en äldre man till mig vid en middag för 20 år sedan. Hur reagerar man på sådana åsikter? Han trodde blint på att ge barn stryk var ok.

För mig så är våld det sista man skall ta till. I uppfostran skall man aldrig komma så långt. Tidigt skall man lära barn vad som är rätt och fel. Ge barnen trygghet och älska dem. Ge dem den tid de behöver.

Tingsrätten i Ystad fattar jag mig inte på. Aga är inte lagligt. Hur tänker de?

AB DN SVD

2 kommentarer:

Cral sa...

Även om aga av barn är förbjudet behöver det inte rubriceras som misshandel. Det händer exempelvis att föräldrar som "daskat" sina barn som i det här fallet istället döms för ofredande. Rekvisiten (villkoren som ska vara uppfyllda för att domstolen ska kunna döma) för brottet misshandel är inte nödvändigtvis desamma som för aga. Innebörden av begreppet "misshandel" inom juridiken skiljer sig ibland markant från den mening vi ger begreppet i dagligt tal. Vad pappan gjorde är olagligt. Problemet var en klantig åklagare som åtalade honom enligt fel paragraf. Märk även att rättens enda utbildade jurist ville döma. Kan också vara så enkelt att åklagaren (och domaren i det här fallet) hade otur med sammansättningen av ledamöter, kanske var de varma vänner av barnaga. De eniga ledamöterna var dessutom med största sannolikhet skåningar. Aldrig bra att belasta dem med intellektuella arbetsuppgifter.

John sa...

Håller helt med. Jag blev agad på bara stjärten tills jag var 15 och vad lärde jag mej av det? Det är en kortsiktigt inriktad uppfostrings metod som grunnar sej på fruktan och omedelbar lydnad, inte på att få barnet att förstå vad som är rätt och fel. En förälder ska vara en källa till trygghet och inte fruktan.