lördag 17 november 2007

Ekologiskt = långa transport = inte bra för miljön

Att handla ekologiskt är bra i säg, men viktigare med närproducerat. Går man in på de stora kedjorna så transporteras maten många mil. Både med lastbil och fartyg samt ibland flyg. Visste du tex att den ekologiska minimajsen flygs in ifrån thailand till sverige?

Så sök i första hand upp de som producerar mat i din lokala omgivning!

AB

2 kommentarer:

Anonym sa...

Research tack!
Thailändsk minimajs är säkerligen mycket mer miljövänlig än svensk, eftersom de inte kräver uppvärmda växthus som är fallet vid odling i Sverige. Detta faktum har bevisats och även omskrivits (dock sparsamt till stor glädje för den av klimatförändringar ointresserade protektionistiska lokalodlarlobbyn) i t.ex. DN när det gäller Broccoli från Ecuador, som växer i i optimal temperatur med naturlig bevattning från fjällbäckar i Anderna. Svensk broccoli kräver konstgödsling, konstbevattning och värme. Allt detta påverkar klimatet negativt. Samma gäller nötkött från t.ex. Argentina och Uruguay, där djuren strövar fritt året om och bara äter naturligt gräs. Varje dag hela livet, och inte som ett Arla-PR-jippo under två månader med uppvärmda stallar och fabrikstillverkat konstfoder resten av året (=klimatpåverkande).
Spanska tomater är mer miljövänliga i Sverige än svenska tomater av i princip samma anledning. Etc etc.
När det gäller transporter gäller också att båttransport är många gånger mer miljövänligt än transport via t.ex. lastbil, vilket ytterligare understryker det populärvetenskapskorkade i svepande negativa formuleringar som "färdats runt halva klotet"...

Research var ordet.

Byxorna Nere sa...

anonym 20:23: Måste vi äta minimajs då?

Det gäller ju att tänka vad som växer naturligt hos oss och som inte behöver åka jorden runt.