söndag 2 december 2007

Hallå, de skall inte bytas ut!

Nu skall EU förbjuda kreosot. Ett bra beslut. För kreosot är cancerframkallande och inte bra för miljön. Nu gnäller Banverket, Telia Sonera, Svenskt kraftnät samt andra som använt kreosot i trä. Istället för att forska på ersättare till kreosot så kommer de nu med propaganda som innebär att de vill få oss att tro att allt med kreosot i sverige skall rivas upp och ersättas. Så är inte fallet. Dock är det så att i framtiden får de använda något annat ämne än kreosot för att skydda träet när det används.

DN

10 kommentarer:

Anonym sa...

Forska fram en ersättare till kreosot? Tror du att det händer över en natt eller? Forskningsresultat är inget man bara kan beställa fram. Som det är idag så finns det inget annat ämne mig veterligt som kommer i närheten av kreosots egenskaper när det gäller träimpregnering. Om inte kreosot får användas så betyder det att man får ersätta trä med andra material.

Byxorna Nere sa...

kalle: Så klart så får man inte fram en ersättare över natten. Fast det är ju ingen nyhet att kreosot är cancerframkallande. Hur mycket har banverket, telia sonera eller svenskt kraftnät satsat på att forska fram ett ersättningsämne? De kunde ju tänka framåt och inse det skulle förbjudas.

Anonym sa...

Är lite förvirrad Dn verkar skriva att man kommer att bli tvungen att rycka upp stolparna ur marken och ersätta dem, stämmer detta verkligen? Eller är det bara ett förbud om nya stolpar och slippers?

Byxorna Nere sa...

anonym 00:04: Nej, det är bara att man inte får sätta ut nya när lagen gått igenom. Fast det handlar mycket om att svenska företag inte forskar på miljövänliga alternativ. Det var ju inte igår de kom på det var cancerframkallande.

Anonym sa...

Kan du ge någon källhänvisning till uppgiften att kreosotimpregnerade stolpar och syllar inte kommer att behöva bytas ut förrän de är uttjänta? I artikeln framstår det ju som att så vore fallet.

Byxorna Nere sa...

Jonas:

EU beslutet ifrån 1999 talar inte om att byta ut dem. Vad jag förstod för någon vecka sedan då annan media skrev om det första gången så gäller bara nytillverkning och utbyte.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31999D0834:EN:NOT

http://www.ttela.se/?article=34856

Fångade upp nyheten för någon vecka sedan då jag bevakar banverket. Så det är ett rent PR-jobb att säga att de skulle byta ut alla.

Anonym sa...

Som jag förstår det så är det enbart kreosot framställt genom destillation av stenkolstjära som innehåller cancerogena polycykliska aromatiska kolväten, men däremot inte kreosot framställt med träkolstjära som bas. Någon som vet mer om detta? Om det stämmer - borde man inte då kunna använda träkolskreosot istället, speciellt med tanke på de stora tillgångar av skog vi har i Sverige? Eller har denna typ av kreosot inte samma impregnerande egenskaper som stenkolskreosot?

Anonym sa...

Alternativ finns!!

Ett alternativ till kreosotstolpen finns redan....vi på SEKFAB har byggt 4 st Hög och mellanspänningslinjer i sverige med stålstolpar.Dom har dubbelt så lång livslängd och ligger ungefär i samma prisklass som kreosotstolpen.Man har byggt på detta sätt i Europa i många år men våran trångsynthet och tillgängligheten på skog gör att vi håller fast vid detta enorma miljöproblem. Men det är bra att det änligen händer något!!

Anonym sa...

För mig lämnas alltid frågan om "Vem äger problemet och vem har godkänt att dessa kemiska substanser får användas?" osvarade. Vi har myndigheter/verk som skall värna om dess invånare på bästa tänkbara sätt och med sina godkännanden litar vi på att vi skyddas och inte utsätts för onödiga faror. Det är allt för många ggr som deras rutiner/granskningar/godkännanden är undermåliga. Borde inte ansvarsfrågan klaras upp först? Jag tror att deras beroende av finansiellt starka (miljöbovar) kemiskt tillverkande företag - dessa betalar avgifter för att få substanser godkända - måste upp på politisk nivå. Myndigheterna skall inte finansieras av avgifter - som för dessa bolag är småpotatis i förhållande till förtjänsten, om deras substanser blir godkända av en svensk myndighet.

Anonym sa...

När det gäller ersättare till kreosot så finns det idag redan tänkbara ersättare. Man kan t ex andra typer av oljor typ vegetabiliska. En sådan metod är utvecklad av ett svenskt bolag Linotech AB.