lördag 1 december 2007

Våld föder våld som leder till katastrof!

Det är idiotiskt att slåss. Konflikter skall lösas muntligt. Inte med våld. I fallet med de åtalade unga männen så skulle jag vilja veta hur föräldrarna uppfostrat. Har de haft tid för sina barn? Har de orkat uppfostra eller de litat på skolan skulle sköta det åt dem? Nu sitter föräldrarna där med en 16 årig son som är en mördare. Ja, en mördare. En feg usling. Någon som dödat. Hur kan det kännas?

Föräldrar har ett ansvar. Ett tungt ansvar. Det ansvaret börjar redan under tillverkningsfasen. Ifrån dag ett så måste det finnas tid att umgås, samtala och se till att uppfostran till en god medborgare blir av.

Empati, etiska och moraliska värderingar kommer ifrån föräldrarna. Välmående ungdomar mördar inte. Välmående ungdomar slåss inte. Frågan är när, var och hur gick det snett? När gav föräldern upp uppfostran?

Finns det våld i familjerna? Finns det brist på tid under uppfostran? För mycket tid i skolan, på dagis/fritids, med idrottsaktiviteter och för lite tid av relationen förälder - barn?

Skuldbördan för att barn slåss ligger i uppfostran. Ingen annan har större inverkan på en individ.
En sekund bör vi med stanna vid faktumet att alkohol finns med i bilden. Hur i helvete tänker en förälder när de låter sina ungdomar att kröka. Det finns åldersgränser av en viss anledning.

Att en av de åtalades föräldrar blir mordhotade är inte konstigt. Det är ganska logiskt. Fast det är fel på samma gång. Det hade aldrig behöva gå så långt. Så enkelt är det. Våld föder våld. Det leder i sin tur till en katastrof för alla inblandade!

AB AB AB DN DN SVD SVD SVD SVD SVD SVD

1 kommentar:

Anonym sa...

Att våld föder våld är troligen inget nytt sätt att förstå verkligheten och hur den påverkar oss uppåt nedåt tjackom vi tuför en viss handling.
Men alkohol pratar du om som om det är en stor orsak. Då skulle jag vilja upplysa alla föräldrar att alkohol är inte den stora ruttna anledningen. Utan det är uppfostran och KNARK. Knark i form av mediciner, hasch,tjack. Hur många föräldrar vet hur en tonårsgrabb reagerar med knark i kroppen? Katastrofen är ett faktum då ingen förälder idag mig veterligen erkänner att deras barn använder knark under dagar , helger etc. Vi får nog omvärdera vår syn på boven alkohol....knark luktar inte, syns inte och intas på en sekund...ja du även via rumpan på skoltoan tar cirka 3 sekunder! Inga fula nålstick, inga biverkningar som med exstas etc bara en enorm glädje OM du är på bra humör. Dags att vakna vuxna, vi har ett ansvar att rensa gator, skola mm från knark. Knark år farligt, syns inte, billigt jämfört med alkohol. Upp med ögonen föräldrar och samhälle. Även din deodorant i spray burk går att bomba på. Medicinskåpet ligger löst till. Allt annat i denna blogg kunde jag hålla med om . Dock Alkoholens roll är ytterst liten gentemot knarkets roll!