tisdag 4 december 2007

Nokia offrar många hundra miljarder i kampen emot Apple

Nu är Nokia ute på hal is. De är riktigt desperata. I ren desperation så skänker de nu bort "fri" musik till varje såld musikmobil.

Inte nog med att ekonomin i bolaget är undermåligt, nu är de livrädda för Apple och Apples iPhone. Framtiden är mörk för Nokia. Det kvittar hur många telefoner med fri musik de kommer att göra eller hur många telefoner med touch funktioner de gör, de saknar kopplingen dator och telefon.

Nokia har med under många år inte kommit så långt i användarvänlighet. På samma vis som SonyEricsson. De är urdåliga på hur användargränssnitt skall skapas. Apple är mästarna som med sin iPhone kommit längre än någon annan telefontillverkare lyckats. Apple lär på samma vis bli lika stora på telefoner som de blivit på MP3 spelare med sin iPod.

Att Apple kommer med en ny iPhone under januari månad är ingen statshemlighet. Att Telenor kommer sälja den i Sverige i februari talar allt för. Den nya iPhonen kommer ha 3G, MMS och eventuellt GPS. Det talas om tre modeller. iPhone Nano, den lilla iPhonen. Den vanliga iPhone. Samt en som kallas för iPhone Pro. Om nu dessa rykten stämmer vet vi inte. Helt klart så har Apple ett guldläge. De är nytänkande och har otroligt bra koll på vad användarna önskar. Sen får vi inte glömma hur underbar en iPhone är att använda. Den slår allt!

AB DN SDS

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha!! Håller helt med!

Min nuvarande Nokia köpte jag för ca 2 år sedan.

För att synca med Outlook var man tvungen att köpa en speciell kabel.

När det var gjort var man tvungen att installera en speciell programvara.

Konflikthantering gick inge vidare så numer är det manuell synkning.

SUCK! Att de inte kan klara av något så simpelt som att synka *felfritt* via BT och WiFi! Det är ju snart 2008! Två-TUSEN-f**ing-åtta! :-D

Andreas sa...

Sedan är Nokias musik inte så "fri" som de påstår:
"In order to renew the subscription and regain access to new music for another year, Nokia says consumers can purchase a new device. Burning a CD of any track(s) will require an upgrade purchase for each track."

Låtarna kan inte heller fritt kopieras till valfri mp3-spelare:
"In fact, Nokia chose Microsoft's PlaysForSure DRM, a system even the Redmond software maker itself has chosen not to support on its Zune and Zune Marketplace DRM ecosystem. This means that even though users can keep tracks after their subscription runs out (more on how to renew in a minute), Comes With Music tracks won't be compatible at all with the iPod and Zune."

Källa: http://arstechnica.com/news.ars/post/20071204-nokias-unlimited-comes-with-music-plan-misses-the-boat-due-to-drm.html)

Samt att de än så länge bara har kontrakt med ett av de stora bolagen. För att lyckas behöver de, förutom de stora bolagen, även kontrakt med mindre independentlabels. Det är inte alla som nöjer sig med topplistemusik.

Adrian sa...

Tror inte ett dugg på att det kommer en iPhone Pro i januari. 3G dröjer nog till andra halvan av 2008. Möjligtvis kommer det en iPhone 16 GB rätt snart, som i övrigt är som dagens iPhone.

Byxorna Nere sa...

adrian: Det kommer en iPhone med 3G i januari. Det har AT&Ts VD bekräftat. Om det kommer fler olika iPhones modeller vet väl ingen mer än Steve Jobs. Fast han har ett mål att sälja 10 miljoner iPhones innan juli 2008.

Skall han nå dit så krävs en telefon på fler marknader och fler modeller. iPhonen i Europa har knappt sålt alls. Fast med 3G tror jag den kommer sälja bra.

Bollman sa...

Enligt de allra flesta Apple-ryktes-sidor så talar Apple nu med operatörer i Japan.
I Japan använder man inte GSM och inte CDMA som 3G utan W-CDMA som inte är kompatibelt med CDMA.
Mer troligt är att det du hört om Apples 3G i verkligheten är en W-CDMA-variant för Japan. Det sälja 50 miljoner mobiler i Japan varje år och ca 40 miljoner i Europa. Känns som Japan är något att satsa på mer än att få en 3G-nalle för gnälliga Europeer? Apple behöver bara förhandla i ett land, med 2 operatörer istället för 20 länder med hundratals operatörer i Europa. Har de prio rätt så bör Japan ligga bättre till än Europa. Här kan man ju ändå sälja GSM-versionerna även om det gnälls en del.
Att Apple skulle ha så många olika varianter av iPhone på gång låter knappast troligt, vad ska de banta på en iPhone nano?

Byxorna Nere sa...

bollman: Enligt mina källor så är det 3G som är aktuellt för europa och USA. Se bara på AT&Ts chef som bekräftade ryktet.

När det gäller flera modeller så handlar det om att öka marknadsandelarna på samma vis som kring iPodarna. För det finns inte en telefon som passar alla. Annars skulle Apple bara ha en iPod. Eller hur?

Problemet i Japan är ju kravet på tv och liknande i telefonerna. Fast jag tror med på en iPhone i Japan. Dock så har jag inga källor som talar om det.

Adrian sa...

"adrian: Det kommer en iPhone med 3G i januari. Det har AT&Ts VD bekräftat."

Well, precis som jag trodde kom det inte alls någon iPhone 3G. Ärligt talat tror jag inte ett dugg på det som skrivs här, de källorna verkar inte så trovärdiga eller så är det påhittade. Det fanns precis ingenting som tydde på en 3G-telefon redan nu, bland de rykten och kommentarer som fanns inom Macvärlden. De uttalanden som fanns handlade om att rätt sorts 3G-chip antagligen inte kom förrän till sommaren. Nu såg jag ett nytt påstående här om iPhone 3G i mars. Tror forfarande inte på det, men den som lever får se...

"Fast han har ett mål att sälja 10 miljoner iPhones innan juli 2008."

Fel. Apple har som mål att ha 1 procent av världsmarknaden under 2008. Det är allt dom sagt. När man tittade på 2006 års försäljning (vilket var dom senaste siffrorna som fanns när iPhone lanserades) motsvarade 1 procent av marknaden 10 miljoner telefoner. Men om Apple ska uppfylla sitt mål för 2008 så lär det behövas fler än 10 miljoner då man kan anta att marknaden växt sedan 2006. Men ingenstans pratades det om juli 2008, utan om hela 2008.

Byxorna Nere sa...

Adrian: Våra källor har visat sig mycket trovärdiga vad det gäller andra saker som både Apple och Telenor har genomfört. Våra källor är flera oberoende. Vi är fullt medvetna om att det kan finnas osäkra källor, fast vi har så mycket annat som gör dem trovärdiga.

När det gäller 3G så har AT&Ts vd Randall Stephenson uttalat sig att en 3G modell av iPhonen kommer 2008. Beroende på källa så är det första och andra kvartalet som det talas om. Uttalandet kom innan julhandeln och skapade en viss oro hos konsumenterna i USA. Vad vi vet är att AT&T inte är nöjda med delen som Apple tar på intäkterna. Det talas om att de vill ha ett nytt avtal innan nästa modell lanseras. Detta framför våra källor som anledningen till att det drar ut på tiden.

Steve Jobs sa att Apple under första året ville nå upp till 1% av världsmarknaden. Så som vi, och andra med oss, tolkar det så är det under första försäljningsåret. Börsanalytiker i USA tolkar det på samma vis. Apples kursras tolkar många med oss att det beror på en lägre iPhones försäljning än planerat.

Stora marknader som Kanada och Japan har ju Apple kvar på listan. Följer man ryktena i Kanada så är det mars som gäller även där.

Dock så vet du, lika bra som oss, att Steve Jobs och Apple kan dra i nödbromsen när tiden inte räcker till. Leopard blev ju försenat för att nämna något. Utvecklingen på flera andra Apple produkter har stått stilla.

Vad vi vet, liksom många andra, är att intresset för en iPhone är stort i norden. För en operatör som Telenor krävs det något som drar in nya kunder i butikerna. Där passar en iPhone perfekt.

Då du, liksom vi, nog undrade var Steve Jobs "one more thing" blev av. Kanske var det en 3G iPhone som aldrig dök upp.

Våra källor upplever en enorm frustration. Vi får se om de har mer rätt med datum denna gången.