onsdag 5 december 2007

För lätt att muta fångvakter?

Hur skall man annars tolka det när det är så mycket som sker innanför murarna? Inte kommer knark, sprit, stickvapen och annat in utan hjälp. Fast det får man väl knappt skriva? Inte kan vi väl misstänka de som jobbar med de kriminella? Låt oss då konstatera att alla kan köpas, bara det att alla har olika pris.

Samtidigt får vi reda på att personalen inom kriminalvården inte klarar av att låsa celldörrarna. Kanske fel på rekryteringen?

Ibland undrar jag inte om det skulle bli säkrare fängelser om det inte var samma myndighet som skall bevaka samt utföra fångvården. Varför inte privatisera fängelse?

AB DN SDS SVD

12 kommentarer:

Anonym sa...

Det är förvånande hur säkert folk uttalar sig om förhållandena på sveriges anstalter utan att ha satt sin fot på någon anstalt.

Det är lätt att lägga skulden på kriminalvårdarna. För kännedom kan jag berätta att "fångarna" oftast får ta emot obevakade besök av släkt och vänner samt såklart av sin advokat (som för övrigt inte får visiteras).

Nu har du lite underlag för vidare spekulationer:)

Kriminalvårdaren

Kunnig sa...

Du är pinsamt naiv om du verkligen tror att den enda vägen in på anstalt är via de som jobbar där... Jisses.
Andra exempel på insmuggling: permissioner, besök, inkast, brev etc. Och den listan kan göras lååång.
Det man inte kan smuggla in tilverkar man själv, man kan göra vapen av det mesta. Och berusad kan man bli på mycket om man bara vet vad man ska bruka... :-)

Läs på lite mer så kanske bloggen blir bättre i fortsättningen...

Wargen sa...

Det märks väl att "Byxorna nere" verkligen står med byxorn nere..
Uppenbarligen har personen ifråga aldrig satt sin fot på en anstalt och sett arbetet som sker där!
Att narkotika smugglas in vet vi sker tyvärr,men till 99.9% är det anhöriga som står för det.
Oftast en flickvän till en intagen som inte vågar annat än lyda pga. hot..
Hur många besökare vi tar med narkotikahundar,visitataioner m.m. kommer sällan ut i pressen.

Alkohol är otroligt lätt att göra,allt som behövs är ett kärl,socker,frukt eller något som kan jäsa överhuvudtaget. M.a.o. skulle dom intagna inte kunna få äta ller dricka någonting för risken att dom gör alkohol av det..
Stickvapen kan man göra av nästan vad som helst, en vanlig penna,en glasögonskalm osv..

Men att smutskasta en stolt yrkeskår utan att ens veta vilket otroligt hårt och stressigt jobb som sker innanför murarna med att vi skulle vara lätta att muta är rena fantasier..

Erkännas bör att mutförsök görs av dom intagna,men att smutsa ner sig och förstöra sitt liv och framtid är ingen klok ide´ då det alltid kommer fram om någon vårdare skulle få för sig att göra "tjänster! åt en intern!

Dessutom kan jag lova att vi skall nog klara av att låsa celldörrarna alldeles utmärkt, men att vissa inte klarar av att knäppa byxorna får vi ju bevis på tyvärr..

Byxorna Nere sa...

Anonym 13:09: Läste du inlägget? Kan du se skillnad på fråga och en vanlig mening?

Kunnig: Läs igen, jag ställer frågor. Sen om det är en präst, advokat, kompis eller vad som helst, även en kriminalvårdare, så kan de köpas.

Wargen: Du måste ju erkänna att de inte lyckas låsa celldörarna på den utpekade anstallten?

Sen måste du ju erkänna att det finns kriminalvårdare som köpts, eller hur?

Fast sanningen svider va?

f.d. kriminalvårdare sa...

vapen = vässad tandborste
sprit = jäst juice
knark = kan smugglas in i diverse kroppsöppningar där man normalt inte kollar

krävs inga mutor för att få tag på dessa ting även om sådant kanske förekommer.

Anonym sa...

Tjena Byxorna nere
Jag ska inte håna eller förödmjuka dig på något sätt. Du har rätt att folk gör fel på sina jobb ibland. Vi är trots allt människor. Men snälla du, var saklig och lyhörd för den kritik du får, för du vinner inget med att vara arrogant och blind för de fakta som de andra har presenterat för dig. Det handlar inte om att vinna en strid där dina personliga åsikter ska vinna bara för att de är dina. Tänk om alla hade tänkt så.Tror du inte på dem får du gärna göra lite efterforskningar själv. Kriminalvården är ju trots allt en statlig myndighet. De kan nog mer en gärna presentera lite fakta för dig. Hoppas att du tar din sunda förnuft och lyssnar på folk som vet hur det är på våra svenska fängelser. Du säger att alla kan köpas. Vad baserar du det på? Var saklig, presentera helheten och låt inte enstaka extrema händelser styra dina känslor. ha det gott och må väl. en sista fråga bara.. hur skulle du hantera problemet? några förslag?

Byxorna Nere sa...

Anonym 23:02: Att tro att allt är svart eller vitt fungerar inte. Det har förekommit att anställda fångvakter har haft nära relationer med intagna. Det kan ingen sticka under stolen med.

Att de inte kunnat låsa om fångarna har med framkommit. Det kan inte heller bortses ifrån.

Det är ju inte alla som inte sköter sitt jobb. Fast så är det ju alltid. Det finns rötägg inom alla yrkesroller. Poliser som kräver smörgåstårta för att få fart på utredningar för att nämna en annan yrkeskategori som inte skall kunna göra något fel.

Ingen kan heller påstå att ingen vägrar att bli köpt. Allt handlar om siffror. De flesta har dock nivåer så högt uppe att ingen brottsling har råd. Sen finns det de som kanske spelar bort pengar på saker och ting och som finns i en riskzon. Dessa personer finns speciellt inom områden där lönerna är så där. För inte kan man påstå att lönerna för någon inom kriminalvården är vidare hög, eller? Inte de jag känner som jobbat och jobbar inom kriminalvården anser det är så.

Sen finns det ett enormt problem. Samma myndighet som sätter kraven för hur kriminalvården skall se ut, sköter våra fängelse. Det är svårt att ha en oberoende tillsyn då.

Den här bloggen är obekväm. Vi går inte med silkes strumpor. Vi sätter saken på sin spets.

Bara för två dagar sedan var det åter igen kritik emot kriminalvården och en vårdare.
http://www.bt.se/nyheter/ulricehamn/avvisning-genomfordes-av-berusad-personal(358794).gm

stay safe sa...

Have you tried to do the job?
There is good CO's and there is bad CO's .
Sweden have a good Union for the correctional officers and pretty good Offenders dont'screw it up with bad talking.
stay safe.

Anonym sa...

Jag skrev det första inlägget 13:09.

Rent intinuitivt får jag känslan av att Du antingen är väldigt ung eller är totalt obildad. Självklart är det helt OK att framföra sina åsikter offentligt oavsett bakgrund men då får man också acceptera mothugg.

Att ditt blogginlägg är skrivet som en fråga har väl ingenting med innehållet att göra? Det är bara ett retoriskt grepp (som Du utnyttjat trots att du kanske inte visste om det?).

Om jag ska försöka hålla mig till ämnet (det var Du som gick utanför ämnet från början) medger jag villigt att kriminalvårdare kan köpas och har köpts. Detta torde inte ha gått förbi någon obemärkt. Bl.a. dömdes ett flertal kriminalvårdare för inblandning i rymningen från Hall 2004. Visst är det knasigt att statligt anställda köps/hotas och hjälper intagna att knarka och rymma men det är knappast ett vanligt förekommande fenomen.

Avslutningsvis vill jag att Du ska fundera över om det inte kan vara någorlunda acceptabelt att "fångarna" super och slåss en del om de trots allt stannar bakom murarna? Med tanke på klientelets bakgrund är det kanske inte särskilt förvånande?

Mvh

Kriminalvårdaren

Byxorna Nere sa...

anonymous 03:34:

För att börja med följande citat ifrån Svenska dagbladet:

Inom loppet av några månader har personalen på fängelset i Västervik upprepade gånger glömt att låsa celldörrarna. Kriminalvården region öst ser mycket allvarligt på det inträffade, skriver Västerviks-Tidningen

Ditt förstå påstående står för dig. Dock är jag varken ung eller obildad. Snarare tvärtom. Jag känner både de som jobbar inom kriminalvården och de som har jobbar inom kriminalvården. Så jag har en god insikt i verksamheten.

Eftersom jag vill ha en debatt så ställer jag frågor. Det är inte påståenden utan frågor. Retoriken går ut på att skapa en debatt och jag tycks ju ha fått kriminalvården i sverige att vakna till liv. Fick i går fler mail som ansåg jag hade helt rätt, så det finns mer än ett läger.

Skönt du kan hålla med om att alla går att köpas. I alla fall där man avslöjar något sådant så är det ju ofta toppen på isberget. För att citera en jag känner inom kriminalvården:
Kollegan har fått allt dyrare vanor. Förr snålade han på allt. Han talar om tur med tipset. Vad skall man tro? Inte kan en kollega vara mutad?

Den stora frågan är om den kontrollerande myndigheten skall utföra jobbet med. En uppdelning mellan de som sätter reglerna och de som utför det hela vore det viktigaste.

Anonym sa...

Det där med obildad eller ung kanske var lite hårt. Jag ber om ursäkt. Kul att du vill debattera kriminalvården! Jag håller dock fortfarande inte med dig:)

Västervik är en klass E anstalt. Det betyder att de intagna antingen bedöms vara icke rymningsbenägna eller sitter på korta straff (<1år). Att de glömt låsa celldörren spelar alltså inte så jättestor roll. De känner ändå inte för att sticka.

Om din vän har kollegor som helt plötsligt fått dyrare vanor bveror det troligen inte på att han smugglar in knark och telefoner till de intagna. I så fall lär han smuggla in en hel del. En mobiltelefon "kostar" t.ex. runt 4 000 på Kumla och din kompis arbetar troligen inte på Kumla. Med andra ord kostar mobil/kanrk/sprit betydligt mindre på andra anstalter. Summa summarum din väns kollega har troligen blivit kriminell eller vunnit på tipset.

Du skriver att det är ett problem att det är den kontrollerande myndigheten som sätter upp reglerna. Detta är emellertid delvis felaktigt. Ytterst är det såklart Riksdagen som beslutar om villkoren för kriminalvårdern. I andra hand kommer Regeringen och sist har vi myndigheten Kriminalvården. Kriminalvården bedriver inte någon speciell "kontroll" av verksamheten, det är istället bl.a. JO och JK som kontrollerar att myndigheten sköter sig. Mot bakgrund av detta är det tveksamt om ditt påstående att det är samma myndighet som reglerar/kontrollerar verksamheten stämmer.

Enligt min uppfattning är det största problemet med kriminalvården att man har svårt att rekrytera kompetenta människor. Eftersom lönen är relativt dålig (cirka 19 000 för en fast anställd kriminalvårdare) är det få akademiker som vill arbeta inom Kriminalvården. I en perfekt värld skulle samtliga kriminalvårdare vara utbildade socionomer/beteendevetare. Dessvärre är det inte så.

Mvh

Kriminalvårdaren

Byxorna Nere sa...

Jag tycker det är kul att debattera allt som jag inte upplever som det fungerar som det borde.

Även om Västervik är ett fängelse med de som inte känner för att rymma, så kvarstår det ändå, cellerna är olåsta. Jag tippar på att kårandan är lika hög inom kriminalvården som bland poliser, väktare, ordningsvakter m.fl. och det är ju ganska klarlagt att fel som begås sällan eller aldrig rapporterats. Nu gäller det inte alla. Det finns säkert de som följer reglementen full ut. Dock skulle jag vilja påstå att mörkertalen finns där för att celler inte låses som de borde på även andra anstalter.

Var min vän och hans kollega jobbar vill jag inte säga, för det känns som att avslöja honom. Dock är det inte i Skåne. Jag vidhåller och tror att det finns de som är villiga att få en slant för att förbättra sin ekonomi.

Beställare och utförare anser jag skulle, inte bara öka kvalitén, utan öka statusen för yrket. Sen blir det tydligare med att kontrollera verksamheten. Kraven kan bli hårdare på att personalen har en viss utbildning mm.

Där är vi helt eniga om lönen. Därför tror jag att om en speciell myndighet bara skulle sätta ramen och övervaka verksamheten. Så som socialstyrelsen gör gentemot sjukvården. Då skulle det även kunna finnas fängelse som drivs av andra parter. Privata företag, kooperativ eller i annan form än bara statlig. Nu är jag inte alltid för att jämföra med USA, men i flera delstater har privata alternativ fått lönerna att öka. 19000:- är inte mycket. 25.000:- låter som en mer vettig lön att börja med. Kan vi idag har ambulanser som körs av privata bolag, kan vi ha fängelser med i privat regi.