tisdag 4 december 2007

Alla känner en misshandlad kvinna, dock vet inte alla om det

Aftonbladet talar om att 4 av 10 känner en misshandlad kvinna. Synnovate Temos undersökning har brister. För undersöker man riktigt ordentligt så visar det sig att siffran är mycket större.

Jag vet de som inte velat se eller förstå det uppenbara. Att någon i deras omgivning är misshandlad. Det är skrämmande. För det är enklare att tro att inget sker. Det finns ju både en psykisk och fysisk misshandel. En del tror ju att en misshandel bara behöver vara fysisk. Hot om våld är lika nedbrytande.

Jag tycker det är bra att aftonbladet lyfter denna frågan. Ingen skall behöva genomleva att bli misshandlad, varken en man eller kvinna.

AB AB AB

1 kommentar:

Callisto sa...

Om även slag mot själen räknas så känner nog alla till och med flera utsatta, män och kvinnor. Det psykiska våldet är dessutom förutsättningen för att det fysiska ska kunna smygas in och sedan fortgå. För mig, som utsattes för enbart psykisk misshandel i en relation, så känns det som om det hade varit bättre om han hade slagit mig. Det hade varit lättare att ta tag i och peka ut som något olämpligt i relationen. Var finns spärrmåttet för när självkänslan och självständigheten krackelerat för mycket? Ett benbrott eller en blåtira är lätt att kvantifiera.
Tycker Sverige borde bygga up en bättre eftervård även för förövaren. Annars går de ju bara vidare och fortsätter i samma stil.