tisdag 4 december 2007

Inflationsdrivande bönder förstör ekonomin i det långa loppet

För oss prismedvetna så har vi märkt av hur priserna ökat ganska ordentligt den senaste tiden. Brukar gå förbi hemköp då och då. Deras färdiggrillade kyckling har på ett halvår gått ifrån 29.90 till 39.90. Ett tag kostade den 34.90. Pastan har ökat med några kronor. Det som är mest skrämmande är att den miljövänliga och ekologiska maten ökar mest. Det kostar betydligt mer att vara sund emot vår planet. Det skrämmer mig.

Samtidigt så ökar mellanleden sina vinster. De skär inte ner och effektiviserar i den takt som övriga näringslivet gör. De prisökningar som bönderna har borde inte behöva slå igenom hela vägen ner till konsumenterna.

En annan faktor är att Lantmännens ekonomi är dålig. De har höjt priserna på foder och annat vilket i sin tur betyder ökade kostnader för bönderna. De har ju köpt kronfågel som är en riktigt förlustmaskin. Så det finns många faktorer. Synd att massmedia inte orkar belysa alla delar.

AB

4 kommentarer:

Erik sa...

Det är inte bönderna som driver upp priserna... Prisökningarna på marknaden kommer av prisökningen på energi, dvs olja. Detta styr ALLT.

Byxorna Nere sa...

erik: Som du ser så skrev jag att mellanleden är de som ökar på priset mest. Olja och energin finns det budgeterat för i mellanleden, men det rationaliseras inte alls i den takt som det borde göras. De stora påslagen sker av de stora varumärkena.

Anonym sa...

Gick inte just ICA ut med besked om en ökning av vinsten i förra veckan? Klart att de inte kan ta av den för att hålla priserna nere...eller?

Byxorna Nere sa...

anonym 17:04: Ja, slutleden har bra marginaler. Ju längre ner i kedjan ju mer tar de ut. Fast Arla har mycket att spara in på. Det är dock enklare att höja priset.