torsdag 6 december 2007

Samma problem som efter första världskriget!

Vi som är lite äldre har fäder som var inkallade under andra världskriget har berättat om hur dåligt rustat sverige var. Det fanns inte vapen till alla. Det saknades nästan allt. Ändå så gick propagandan ut till folket att vi var rustade inför konflikten.

För politikerna hade trott att efter första världskriget skulle det inte bli fler krig och nedrustade. Det var ju fred. Så kom andra världskriget. Hade vi inte haft så goda relationer med nazityskland hade vi med blivit invaderade!

Nu är vi samma sits igen. Vi tror inte det kommer bli krig. Vi nedrustar så pass mycket att vi inte alls kan försvara oss. Är det så vi vill ha det? Försvarbeslut påverkar 30 år fram i tiden. Låt oss backa 30 år tillbaka. 1977 så hade inte muren i Berlin fallit. 1977 hade inte u137 gått på grund. Det var kalla kriget. Kapprustningen skedde mellan öst och västblocket!

Borde vi inte lära oss av historien?

De gamla marincheferna har helt rätt. Det är på kort sikt ingen risk för krig. Fast om 20-25 år kan allt vara helt annorlunda! Deras brev till partiledarna i den borgerliga regeringen är en viktig varningsklocka. Lyssna nu innan det är försent.

SVD

Andra bloggar som skriver om

4 kommentarer:

Anonym sa...

U137 ska det vara, inte U187 ;)..

Byxorna Nere sa...

anonymous: Du har så rätt så. Nu skall det ändras! Tack!

Anonym sa...

Det då inte förstår och aldrig kommer att förstå är att inget krig kan ske när 2 parter kan totalt och absolut utrota varandra på 20 minuter. Det är den stora skillnaden från efter ww1 och nu. Det är tack vare atom bomben som inga krig mellan RIKTIGA länder kan ske, för att ett sådant krig är över på några minuter och i det kriget har det ingen betydelse hur många tanks, gevär eller flygplan man har. Men såklart detta kan och kommer du aldrig att förstå. Sverige är med EU, EU har atom vapen

Här är en liten tanke lek för dig som du inte kommer fatta.

Låt oss säga att Sverige har 1 miljon tanks, 20 miljoner kanoner och 40 miljoner automat gevär, och man släpper en atom bomb över Stockholm en över Göteborg och en över Malmö, sedan låt oss säga att Sverige har 0 tanks, 0 automat gevär och 0 kanoner och man släpper en atom bomb över Stockholm en över Göteborg och en över Malmö.

Blir det någon skillnad? Nej

Byxorna Nere sa...

anonymous 07:16: Kärnvapnen som hot har fungerat så länge det funnits en tro på att de skulle användas. Det har funnits minst 5 konflikter sedan andra världskriget där kärnvapen skulle kunna ha använts. Dock är det fortfarande konventionella krig som utkämpas.

Ja, Sverige är med i EU, idag 2007. Backa 30 år. Då var vi inte med i EU, kalla kriget var i full gång. Att nedrusta, eller som det är i praktiken, lägga ner försvaret är korkat. För ingen vet vad som sker om 15, 20 eller 30 år. Vi borde lära oss av historien.

Om 30 år kan ryssland ledas av en ny diktator som vill erövra världen. Kärnvapen kan helt vara avvecklat som teknologi och sveriges tillgångar på vatten och skog innebär något som kan vara värt ett krig. Vill du då stå där utan ett försvar? Eller ha ett försvar så vi kan försvara oss?

Dags för många att vakna upp. Vi är i samma sits som de var efter första världskriget där vi inte tror det kommer bli krig i vår del av världen.

Vi kanske skall passa på att avveckla brandkåren med? Det är ju inte varje dag de släcker bränder.