onsdag 5 december 2007

Övervakningskameror ökar tryggheten

Ökad kameraövervakning kan fånga fler förövare på bild och det blir lättare att binda en person till ett visst brott. Samtidigt så är det de här med integritet, det blir en svår balansgång.

Kamerabilderna ifrån Örebro kan kanske fånga gärningsmannen. Det är viktigt. Själv är jag villig att offra en del av privatlivet om det leder till minska brottslighet och fler brott klaras upp.

Hur ser du på det hela?

AB

4 kommentarer:

mission73 sa...

Detta med integritet låter mer som en ursäkt än något annat. Vem är det egentligen som tittar på dessa övervakningsfilmer och i vilæket syfte. Jag skulle kunna förstå om filmerna fanns tillgängliga för allmänheten så att alla kunde se, men vi talar alltså om övervakingskameror ur ett säkerhetsperspektiv.
Hela ens liv på internet finns lagrad, man är konstant övervakad i butiker,vid bankautomater och på flera andra offentliga platser, vilken integritet är det egentligen som blir kränkt? Om jag är ute och går på stan en kväll, eller cyklar hem, eller åker buss eller taxi, vad är det som jag inte vill att andra ska se? Om jag skulle gå på fyllan en kväll och somna på torget, visst det kommer kanske på film men vem vill se det?
Om man tänker på all misshandel, våldtäkter och kidnappning som eventuellt skulle kunna stoppas med hjälp av säkerhetskameror så är väl integritet ett billigt pris.
Vad är det vi svenskar är så måna om?

Terese sa...

Eftersom jag inte har något att dölja själv skiter jag fullständigt i om min siluett förevigas på en lins om jag går genom en tunnel eller på stan. Det är ju faktiskt ett otroligt bra sätt att finna signalement på förövare. Det är väl dessutom det enda polisen skulle använda kamerorna till? Alla "vanliga" människor som passerar struntar dem väl i.
Dock kanske ett begränsat användande. Som kvällstid? I utsatta områden. Parker, tunnelbanan, gator utan lysen m.m.
Frågan är hur mycket det hjälper om förövaren är maskerad...
/Tessan

Anonym sa...

Tycks som om överfallsvåldtäkterna går i vågor i olika städer. Ser nästan ut som planerade kampanjer.

Martin sa...

"Jag gör ju inget olagligt..."

Många som är för övervakning börjar med denna ramsa (eller liknande).

Jag håller med tidigare inlägg: vad spelar det för roll om man sätter kameror på utsatta platser, och de skulle råka fånga mig när jag petar mig i näsan? OK, som värst en rolig film på YouTube men om det förhindrar våld och värre så får det vara värt det!

PROBLEMET, som jag ser det, är att var skall det sluta? Om vi börjar släppa på vår intregritet så kommer vi aldrig få tillbaka den! Tänk på det.

Tänk också på VILKA det är som ytterst ansvarar för detta... våra politiker. Jag har 0 (noll) förtroende för att det skulle hantera detta på ett proffesionellt sätt. *host* *host* tsunamibanden *host* *host*

Till sist, tänk också på uttrycket "ger du handen så tar de armen". Kameraövervakning på utsatta platser idag... övervakning i hemmet imorgon.

Nej, utan misstanke för brott är jag emot övervakning.