onsdag 7 november 2007

Sånt sker bara i USA? Eller?

Visst sa vi så vid fikabordet när vi hörde om den senaste skottlossningen i USA. Det är tillgången på vapen och den amerikanska mentaliteten som styr det hela. Ja, vi var helt övertygade om att det var så. Nu sker det i norden, i Finland. Nu är det nära. Kollegan mailade över länken för en stund sedan.

Tillgången på vapen i norden är med ganska hög. Fast det är inte så vanligt att någon tar till vapen och skjuter. Nu har det hänt. Det som vi inte trodde kunde hända. Denna gången var det inte i sverige men risken finns där alltid.

I händelserna i USA så brukar det vara personer som varit utanför den stora massan. Mobbade och utstötta. Med mer eller mindre bra stöd hemifrån. Vem var det denna gången?

I skrivande stund pågår fortfarande gisslandramat, vi får hoppas det får ett snabbt slut och att inte fler dör.

AB AB AB DAGEN DN DN HD SDS SVD SVD

14 kommentarer:

Anonym sa...

Och efter 11 september 2001 var det ju en finsk självmordsmördare också. Öppenbart har Finland problem.

Michael Lundahl Karnerfors sa...

Va'då att vi inte tror att det händer i Sverige eller Norden? Har du glömt bort fänriken Mattias Flink? Tommy Zethraeus på Stureplan? John Ausonius? Så sent som i natt dödades två personer med bil som mordvapen på Stureplan. Många fler fall finns.

Så att detta skulle vara någon chock för oss här i Norden är nys. Vi har "vansinnesdåd" här också.

Anonym sa...

Nej det var inte så vi sade, vi sade att det är inte underligt att det sker i USA.

Genom att vi konsumerar så mycket kultur från USA, så påverkas mentaliteten här i riktning mot den som finns i USA.

Det är därför inte så underligt att ungdomar gör så här även i Norden, eftersom inflytandet från USA är så stort, till viss del är inflytandet gott, och till andra delar ont. Det är ett problem att så få ifrågasätter inflytandet.

Byxorna Nere sa...

Michael Lundahl Karnerfors: Vad jag vet så har ingen av de fallen skett i skolmiljö. Att det sker vansinnesdåd är en sak. Att det sker i skolan där vi föräldrar skickar våra barn är en annan sak.

Så det gäller ju att hålla isär de olika vansinnesdåden.

Michael Lundahl Karnerfors sa...

Eh, va? Varför det? Tycker vi det OK att folk helt utan anledning blir mördade/nermejade/lämlästade bara för att de inte är barn eller?

Byxorna Nere sa...

anonym 14:56: Vi har ett globalt samhälle så det har ju ingen betydelse med nationella gränser. Informationen sprids fritt.

Michael Lundahl Karnerfors: Du missar poängen.

Skolan skall vara en säker plats för barn. Nu visar det sig att det inte är det. Det sker i norden. När kommer det ske i sverige?

Att det finns en massa andra dårar som gör vansinnesdåd är inte konstigt. Det har vi alltid haft. Fast när det kryper in på ställen där vi skall känna oss säkra, då blir det svårt. Du har inte barn i skolåldern?

Michael Lundahl Karnerfors sa...

Men vad är det för trams du kommer med?! Det här är ju Aftonbladet-smörja! "En plats där vi/våra barn skall kunna känna oss säkra"? Finns det någon som har utlovat att skolan alltid kommer att vara en våldsfri zon? Att alla som går in på en skolgård omedelbart hjärntvättas till att bli snäll och gullig? Nej(!), det är det inte. Vem skulle ha givit dig någon sådan garanti menar du?

Ja, jag har barn i skolålder och jag kan lova dig att skolan har aldrig varit särskilt säker för barn... speciellt inte med tanke på hur ungarna uppför sig mot varandra. Om du har inbillat dig att skolan är någon slags fredad zon så är den vanföreställningen helt på ditt eget ansvar. Och än värre blir det av att personalen är skitnervös över att höja rösten eller med kraft sära på ungarna ens när handgemäng uppstår (i.e. nödvärnssituation).

Vart är det du vill komma med sådan här kvällstidningshysteri i stilen "Oj oj oj, nu är inte ens skolan fredad! Vojne vojne!!"? Vad är det du vill ha sagt annat än att försöka skrämma upp folk i ren taboid-anda?

Våld kan förekomma var som helst, punkt slut. Den som inte är beredd på det har enbart sig själv att skylla. Man behöver inte gå omkring och vara skitskraj över det eftersom fler barn går åt på lekplatsolyckor eller trafikoyckor till och från skolan. Det som kräns är ett sinne för proportion.

Byxorna Nere sa...

Michael Lundahl Karnerfors: Det märks du inte har koll på hur befolkningen i stort oroas för. En av de största sakerna som föräldrar oroas för är hur det är i skolan.

Visst skolgårdar är ingen vidare perfekt miljö. Det är det ingen som tror. Dock så är det väl ingen som räknar med skottlossning i en skola? En skottlossning med flera döda. Eller det är något som vi alla bör räkna med att det kan ske?

De vansinnesdåd du räknade upp innan var flera under sen kvällstid/natt och med påverkan av droger. Så det är som sagt inte jämförbart. Skulle tippa på att varför nyheten toppar nästan alla nyhetskanaler beror på att det rör sig om barn.

Anonym sa...

Det är inte rättvist att kalla dåd av psykfall för "Amerikansk Mentalitet". Psykfall finns det världen över ÄVEN i Norden..att de sedan inspireras av andra massmördare är en annan sak.


Sinnessjuka människor som är farliga för andra kvnihugger eller slår ihjäl folk med spett, svärd, knivar, sparkar eller kör över dom är vi vana vid även här uppe i norr. Men vi har varit rätt duktiga på att se till att hålla skjutvapen borta från psykfallen, detta trots att vi har mycket vapen i samhället.
Bäst skulle vara om alla sinnesrubbade mördare satt inne och fick vård 4 life men i Sverige får de ju läsa på läkarlinjen 7 år efter sitt brott så jag säger: hellre ett psykfall med kniv än ett psykfall med automatvapen..

Michael Lundahl Karnerfors sa...

Jag räknar inte med skottlossing någonstans. När skottlossning sker är det en djävla katastrof, vart det än sker. Denan typ av våld skall int förekomma någonstans i vårt samhälle så att göra sig själv extra bajsnödig bara för att detta hände i Finland är helt meningslöst.

Ja, jag vet att folk oroar sig. Och det är just sådana här kommentarer - "Oj oj, nu sker det i skolan, vart är världen på väg!?!" som leder fram till denna nervositet. Så det är det jag vänder mig emot.

Jag frågar igen: vart är det du vill komma med denna typ av skrämsel-artikel? Det enda du gör är att på rent kvällstidningsmanér spela på folks redan existerande känslor.

Man skall ha mental beredskap för onormala situationer överallt. Oj, där small det i trafiken: ring 112, ställ dig säkert och ur vägen, försök hjälp till. Attans, där kollapsade en man med bröstsmärtor: hjärt/lung-räddning, kalla på hjälp. Helvete, barnet föll på kökskniven trots att jag hade försökt få den utom räckhåll för henne: avsnörande förband, snabbtransport till sjukhuset. Skit också! Någon galning skjuter här: sök skydd, ring polisen, kom bort ifrån området!

Sannolikheten är stor att en eller flera gånger i ditt liv kommer du att drabbas av en högst onormal, kanske livshotande situation. Då duger det inte med att man gått föreställningar om hur det skall vara. I det läget behövs beredskap... inte ylande trams i stilen "Men... skolan skall ju vara säker... ju".

Och det är där kommentarer som din missar målet. De orsakar nervositet utan att presentera en handlingsplan. Att göra folk till nervösa vrak utan att berätta för dem vad de kan göra är bara meningslöst.

Anonym sa...

anonym: Jag går i en högstadieskola mycket nära denna skola. Finland har inte öppenbara problem. Nu menar jag INTE att det han gjorde är okej, det kunde ha varit min skola...

Anonym sa...

Bromma gymnasium för sex år sedan. Eller var det inte tillräckligt många ihjälskjutna?

Anonym sa...

Despite having the third-largest per capita ratio of handgun ownership in the world, violent incidents are rare at Finnish schools

Byxorna Nere sa...

michael lundahl karnerfors: Så du menar vi skall tysta ner det som sker och inte ta den stora massans oro på allvar?

Jag vill skapa debatt, det är huvudskälet till att ha en blogg. Det andra skälet är att få mer information som inte kommer i den vanliga mediasfären.

Anonym 18:37: Var inte det en uppgörelse. Inte vilt skjutande på alla? Någon ouppklarad affär? Så är min minnesbild. Dock är det lika fruktansvärt.