onsdag 7 november 2007

Sista dödsrycket ifrån SonyEricsson?

Tre mobiler som bygger på samma gamla koncept som förr. Var finns innovationen? Att försöka konkurrera med iTunes har ett stort antal aktörer försökt med, de flesta har stängt ner sin verksamhet.
För skall SonyEricsson kunna konkurrera med iTunes store krävs en bättre klient än iTunes både i mobiltelefonen och för datorerna. Det är bra att ha stora visioner men det måste finnas en viss realism med.
Snart landar Apples iPhone och slår ut alla andra highend telefoner. Så kvar kommer Nokia, SonyEricsson och de andra slåss om lågpristelefonerna. Om sen ryktet stämmer så kommer Apple med ytterligare två modeller en "nano" och en "pro" version. Så det kommer bli mycket hårt för den gamla drakarna.
Det är lite som hur IBM var på 70-talet. Nu kommer de nya som springer förbi. Telefonerna blir allt mer avancerade, då krävs det att de är enkla att använda. Apple kan det här att se saker ifrån användarnas synpunkt.

AB DN

7 kommentarer:

Gosha sa...

hmm.. så sant så sant

Michael Lundahl Karnerfors sa...

Varför ändra på det som fungerar?

iPhone säjer på en sak och en sak enbart: det står Apple på den. I övrigt finns inget i den som inte SEMC smartphones hade för upp till fem år sedan. iPhone har en enda sak och det är design. I övrigt är den så icke-innovativ att det är skrattretande att se all Apple-fanbois kräma i kalsongerna. Den innehåller inget nytt utan enbart gammal teknik med lite blingbling; den har enbart 2.5G, kameran är en löjlig 2 Mpixare och den är stor och klumpig. Att det nu dessutom kommer rapporer om att de brickar sig vid uppdatering känns inte heller betryggande.

Nokia har även de gjort bort sig i det här racet genom att försöka innovera sig blå i nyllet och i processen gjort helt obegripliga telefoner som är så sönderdesignade att man blir alledes konfys när man får dem i handen. Varför vill jag ha en telefon som ser ut som en cappuchinfärgad glasspinne med ett obegripligt gränssnitt? Svar: det vill jag inte!

SEMC är inte de mest innovativa som finns... och detta är bra. Telefonerna blir stabila och fungerar med de funktioner som folk använder mest. Användargränssnittet är konsekvent och logiskt, och faktiskt djävligt snyggt i sin polerade enkelhet. Teknik som Java fungerar bra och jag som utvecklare sliter inte håret i förtvivlan över att utvecklings-kiten inte samarbetar.

Så varför ändra det som fungerar? Innovation är inte per automatik bra.

Björn Karlsson STHML sa...

Iphone, utan 3G, med en klen kamera, med begränsade möjligheter till installation av program, utan finesser som GPS (som Nokia N95) och utan Windows Mobile (som HTCs senaste) kommer inte ens att konkurrera med high-end telefoner utan snarare vara en medeltelefon med en del fördelar men också nackdelar än andra telefoner i samma prisklass.

Byxorna Nere sa...

Björn Karlsson STHML: Du har inte använt en iPhone eller hur? Vi kommer få 3G när iPhonen kommer hit med stor sannolikhet.

Ingen mobiltelefon på marknaden har optik som klarar mer än 2 megapixlar. Så även om de talar om 3 eller 5 megapixlar så är det ju bara ännu ett knep att lura kunderna. Megapixlar har inget med hur bra och skarp en bild blir.

Det har ju aldrig varit enklare att göra program till en telefon som med iPhonen. Webapplikationer är ju det som gäller. En riktig webläsare har iPhonen, vilket ingen annan telefon har på marknaden. Så det är ännu en myt.

När man använt en iPhone i ett par timmar så vill man inte röra en annan telefon. Det är en revolution. Det är som att gå ifrån häst och vagn till att köra en modern bil. Så stor är skillnaden.


Michael Lundahl Karnefors: Du har inte heller använt en iPhone?
Du har så fel, Apples iPhone säljer för de har ett användargränsnitt som är anpassat för människor. Det är logiskt och enkelt.

Använder du häst och vagn för att ta dig fram? För varför ändra på det som fungerar?

iPhonen kommer med 3G och den lär dyka upp i januari. I USA där iPhonen först såg dagens ljus så är 2,5G det som gäller. 3G finns bara i stadskärnorna. Så det handlar om att ha rätt funktioner på rätt ställe i världen.

Kameran är vettig med tanke på optiken. Ingen kameramobil på markanden har tillräckligt bra optik för att ha mer än 2 megapixlar. Alla vi som kan något om bilder förstår det. Dock så är det en massa som inte fattar det och går på megapixelmyten.

Uppdateringarna du talar om, handlar om telefoner som är upplåsta. Apple samarbetar med operatörerna som säljer telefonen och de vill inte att de skall låsas upp. Apple tar ju bland annat ut en procentsats ifrån varje operatör. Smart och logiskt.

Inget användargränsnitt slår Apples som finns i iPhonen. De som säger något annat har inte använt en iPhone. Så enkelt är det. Apple säljer så mycket nu att de inte kan komma in på nya marknader för de inte hinner producera i den takten som marknaden efterfrågar. Vi som har använt en iPhone kommer aldrig köpa ner oss och köpa något annat märke. Så enkelt är det.

Innivation är bra då det blir enklare och smartare för oss användare.

iphoneälskare sa...

2 månader med min iPhone.

För att ge en bild av hur bra iPhonen är så kan jag meddela att jag har full tillgång till vilken modell jag vill ifrån den svensk/japanska telefontillverkaren.

En kompis var i USA och frågade om jag ville ha en iPhone. Jag svarade ja och den landade i min famn för drygt två månader sedan. De senaste fem åren har jag bytt mobiltelefon 4-5 gånger per år. Innan jag fick mitt nuvarande jobb körde jag Nokia. Min sambo kör Nokia än idag. Dock har hon nu med blivit kär i min iPhone.

För det första så är gränssnittet snabbt. Det finns ingen telefon som är lika snabb i vändningarna som denna. Chockat har jag insett att detta är den ultimata telefonen. Logisk musikspelare. GUI delen är så genomtänkt att det inte går att finna ologiska detaljer.

Vi som jobbar med mobiltelefoni får inse att vi ligger långt efter när det gäller GUI. Apple har ett kunnande som jag inte hade räknat med. E-mailklienten är bättre än Outlook på min PC. Webläsaren slår allt jag sett i en mobiltelefon. Det känns som en stor risk att det är läge att byta bransch.

Michael Lundahl Karnerfors sa...

Det är trams att påstå att webapps kan ersätta vanliga apps. Till och med Java med sin sandbox är sanslöst mycket mer kraftfullt än webapps. Du kan inte göra samma saker i en webapp som du kan med en app.

Och Jobs har just gjort en av sina berömda felsatsningar i det att de inte tänker släppa några SKDs för iPhone.

http://blogs.zdnet.com/Burnette/?p=238

Med tanke på att Java ME uppnår mognad, 3G näten växer snabbt och GPS är på väg in i mobilerna (finns redan om man köper en GPS-puck) är det ren idioti att inte låta användaren installera applikationer på telefonen eller att inte låta tredjepartare göra dessa applikationer.

Att påstå att telefonen går ner på grund av Java apps är ren FUD. I så fall är det fel på operativet, i.e. Apples eget fel. SEMC's telefoner kraschar inte på grund av Java utan man kan alltid döda appen.

Din fråga är berättigad: varför skall jag köpa en häst & vagn när jag redan har en fullt fungerande bil? Att hästen och vagnen är lika tjusig som en Viensk stadsrundtur ändrar inte på det faktum att det är häst och vagn. Och så är det med iPhone: snyggt... men gammalt.

Och om användarinterfacet är så enkelt att använda så satsar jag en rejäl peng på att det beror på att telefonen är så "dum" att det inte finns något i den, något som starkt hintas av att man itne får göra elle rinstallera tredjeparts-appar på den. Klart det är lätt att göra något som är enkelt då. D'uh...

Byxorna Nere sa...

iPhoneälskare: Själv har jag ingen egen ännu, men vi har en här på kontoret. Det är kärlek.Michael Lundahl Karnerfors: Apple släpper SDK inom kort för det första.

För det andra så kan Webapps visst ersätta vanliga applikationer. Sitter dagligen och jobbar med CRM, annonsystem, redaktionellt system, mediedatabas, ekonomisystem som alla bygger på webapps. SAP tex för att nämna en stor drake, kommer satsa allt mer på webben och inom något år så anser de att det kommer vara det som gäller. Adobe släpper med photoshop som webapplikation. Så framtiden ligger helt klart där och det går. Så det är mer trams att påstå att det inte går att göra webapps som fungerar.

3G är bara stort i norden nästan. I övriga världen är det 2G eller 2,5G som gäller. Fast det är lätt att bli hemmablind.

Alla telefoner ifrån Nokia, SonyEricsson och andra är som häst och vagn. En iPhone är som modern bil.

Svara gärna på min fråga. Har du använt en iPhone? Du låter väldigt oupplyst som alla andra som inte använt en iPhone.