fredag 2 november 2007

Svarta tjänster, vem har inte någon gång anlitat det?

Drevet börjar bli löjligt nu. Kollade du upp att din lokala pizzeria har f-skattesedel? Nä du bryr dig inte när din pizza bara kostar 50:-. Betalade du polaren lite pengar när han hjälpte dig måla om? Betalade du arbetsgivaravgifter på det?

Skulle vilja se någon svensk som inte anlitat någon form av svarta tjänster. Inte en enda skenhelig journalist kan garantera det.

DN SVD

13 kommentarer:

Anonym sa...

Det har jag faktiskt aldrig gjort...!

Byxorna Nere sa...

anonym 08:30: Så du kollar så alla du handlar av har F-skattesedel? Även när du köper frukt på torget? Ledsen jag tror dig inte. Ingen kollar alla affärer att de har f-skattesedel.

Petter sa...

Jag är duktigt trött på folk som gör detta till en partipolitisk fråga. Tidningarna är tvingade att sälja lösnummer och journalister måste leta redan på smaskiga historier som kan blåsas upp till
skandal. Sanningen är att våra politiker speglar samhället i stort, och det fixas och trixas på alla håll. Svarta lägenhetskontrakt, deklarationer, tjänstekreditkort. Sahlin, Rosenberg, Gudrun mfl. Jag tror för all del inte att politikerna är värre än medborgarna i övrigt. Detta är utbredda sammhällsproblem som ingen har vågat ta tag i. Nuvarande regering är väl den första på länge med ambitionen att folk ska ha riktiga jobb, och inte skapa ett system där det lönar sig att svartjobba. Vi borde uppmuntra politiker som avmaskerar sig själva och lägger korten på bordet.

Anonym sa...

Skulle din kommentar nedan göra att inte betala skatt är nödvändigt? Klart hon gjort fel och skall korrigera det - och, kanske även tänka sig för ifall hon är lämplig för jobbet.

"Skulle vilja se någon svensk som inte anlitat någon form av svarta tjänster. Inte en enda skenhelig journalist kan garantera det."

Byxorna Nere sa...

Petter: Problemet är att det är ingen som kollar upp om pizzerian på hörnan har f-skattesedel. Visst, de skall sälja lösnummer, men det får vara en viss måtta på galenskaperna när de försöker säga att det är vissa som anlitar svarta tjänster.

anonym 08:52: Visst skall man betala skatt. Dock så är det väldigt svårt att veta om det är vitt eller svart ibland. Pizzerian familjen anlitat i flera år visade sig inte haft f-skattesedel de senast månaderna. Rent juridiskt skall jag och alla andra som varit kunder där betala skatt. Kan säga jag inte har koll på hur mycket pizza vi handlat.

Polaren brukar hjälpa mig att byta däck på bilen, byta olja och annat. Han brukar få en 1000 lapp varje gång jag behöver ha något fixat. Jag borde betala skatt men det är en massa pappersexercis som gör att det aldrig blir av.

Kalle Kex sa...

Okej, det som har varit har varit. Kan vi inte dra ett streck där. I fortsättningen behöver det inte förekomma några svarta tjänster, åtminstone inte bland bättre bemedlat folk, eftersom den här dugliga regeringen har infört lagenliga möjligheter att göra avdrag för kostnader för överklassnära tjänster. Eller hur?
Varför svarar ni inte på mina frågor? Sitter skygglapparna bra? De skaver inte?

Daniel sa...

Nu kanske jag låter som nån djävla övermänniska, men jag ser faktiskt till att enbart handla på ställen jag vet betalar skatt. Dom flesta pizzeriorna är ju direkt uteslutna, men även McDonalds. Dom fuskar med momsen, och gör bara en uppskattning. Det ska ju egentligen vara olika priser på om du äter där, eller tar med dig, momsen är ju olika. Jag gillar faktiskt också att stå med en kompis och snacka skit om ett ställe utanför, om jag vet att dom skattefuskar, inte har kollektivavtal m.m. Det kan vara en kul aktivitet om man inte har nåt för sig :)

Byxorna Nere sa...

daniel: Ja, du låter som en övermänniska. För det kräver ju att du antingen har skatteverkets onlinetjänst i en bärbar dator, eller bara handlar under deras öppettider och ringer in och kollar.

Genom mitt yrke har jag ju insett att företag kan tappa sin f-skattesedel och inte ändra sin verksamhet alls. Skulle gärna veta hur du kollar att de har sin f-skattesedel.

Daniel sa...

Det är egentligen ganska enkelt att handla vitt. Skulle ICA, Willys, Elgiganten, MediaMarkt m.m. förlora f-skattesedeln? Jag handlar bara på etablerade företag. Om jag skulle gå ut och äta, så ser jag fortfarande till att äta på etablerade ställen. Hippa innekrogar startar ju om var och varannan vecka, och kvarterskrogar är ju nog inte heller att tala om. Jag har ett bra kontaktnät som innefattar dj:s, HRF, grossister m.m. Snacket sprider sig ganska fort om är nåt företag som missköter sig. Det är inget seriöst företag som vill leverera till dom då, det finns ju en risk att dom inte får betalt.

Byxorna Nere sa...

Daniel: Betalningsmöjligheten har ju ingen direkt koppling till F-skattesedeln.

ICA-handlare kan ju lätt tappa f-skattesedeln då det är enskilda handlare. Flera andra kedjor bygger på enskilda företagare som driver den lokala butiken.

Att tappa F-skattesedel kan ju hände även seriösa företag. Vet tex en advokatfirma som klantade sig och stod utan F-skattesedel i någon vecka.

Så det är ju inte så enkelt att kolla upp och det är ju få som berättar de tappat den.

Insider sa...

Daniels inlägg är fantastiskt roliga.

McDonalds fuskar med momsen....Hur då?

Daniel har ett kontaktnät som tipsar honom om folk och krogar som skattefuskar. Om detta är sant så säger väl det ganska mycket om vårt samhälle där man behöver att nätverk för att undvika skattefusk.

jag sa...

Insider:

"McDonalds fuskar med momsen....Hur då?"

De har differensierad moms på mat som säljs och förbrukas på restuarangen och på hämtmat.

Men de tar ut samma pris oavsett. Mellanskillnaden stoppar de rakt i egen ficka.
Så vad jag förstår fuskar de inte - de spelar bara fult. Tanken var väl att få ner priserna med momssänkningen men precis som kulturmomsen på böcker etc så sänktes den medans priserna hölls på samma nivå som tidigare.
Dvs mera cash rakt ner i fickan för butiken.

Korrigera gärna om jag har fel.

Clint Willis sa...

"Pizzerian familjen anlitat i flera år visade sig inte haft f-skattesedel de senast månaderna. Rent juridiskt skall jag och alla andra som varit kunder där betala skatt."
Det hörs att du är expert på bolagsjuridik!
Trams!