söndag 18 november 2007

Luftpistoler och två armborst? Skolmassaker?

Det ligger en hund begraven i denna artiklen hos aftonbladet och DN. Det står att pojkarna planerade att storma skolan med skjutvapen och hemmagjorda bomber. Ok. Bomber skulle de väl kunna fixa. Fast de syns ju inte till på bilderna som AP tagit.
För polisen i Köln lyckades samla ihop flera luftpistoler och två armborst. Luftpistoler gör ont och kan skada ögon, men mycket mer skada gör de inte. Armborst tar lång tid att ladda om, knappast ett vapen för en massaker.

Skulle vilja ha en mer djupgående analys. För det känns som en tidningsanka.

AB DN

8 kommentarer:

NossCire sa...

Att det var en dåligt planerad massaker betyder inte att det inte var en planerad massaker...

Och armborsten skulle mycket väl kunna döda flera, om än inte luftpistolerna skulle göra så mycket skada...

Byxorna Nere sa...

nosscire: Det tar ju dock tid att ladda om. Det är ju inte något vapen man skjuter vilt omkring med. Bågen skall spännas. En pil skall läggas i, sikta och sen skjuta. I en stressad situation är det enormt jobbigt att skjuta med. Som gammal bågskytt och armborst skytt, så förstår jag inte alls valet av vapen.

Anonym sa...

Luftpistoler och armborst modell hobbex, dom skulle lyckats bättre med vässade smörknivar.

DN gör en höna av en fjäder lägligt på årsdagen av den tidigare skjutningen.

PeterJ sa...

Ur ett kriminalpsykoligiskt perspektiv måste man dock vara mycket vaksam med så man inte trivialiserar upptaktsfasen för den här typen av brott. Även om planerna inte var realiserbara eller någonsin skulle realiseras så måste man inse att samhället har ganska få varningssignaler tidigt i den process som föreligger förvandlingen till mass-serie mördare.
Därmed är det inte sagt att man ska behandla alla missnöjda ungdomar som potentiella massmördare eller att göra en absolut koppling mellan fantasierna och genomförandet.

Att DN skulle ha begått en nyhetsanka är nog lite hårt dömt. Myndigheter hade ingripit och den ena tog livet av sig. Dessa faktorer gör det till en aktuell artikel med visst nyhetsintresse även om det är uppenbart att det är en artikel på "modet"

Marcus sa...

man blir så allmänt sur när man läser afterblandet, med tanke på att dom medvetet skrämmer upp de lite "dummare" människorna

som sagt, luftpistoler svider som fan, massaker? nej Armbort till att storma en skola? nej det funkar inte...

helt onödig artikel om jag får säga det, och att låta den ligga som "förstasidan" på nätet borde vara straffbart, tacka gud för svenska media ...

Annarki sa...

Men vad skulle hänt om de hade fått tag på riktiga vapen? Det är killarnas tanke bakom massakern som är skrämmande, inte hur många eller vilka vapen de har tänkt att använda sig utav.

Anonym sa...

Vill bara papeka att det faktiskt var allvar i denna artikel. Jag bor knappt en timmes bilväg fran Köln, sa jag vet. Sen om det kanske inte var sa välplanerat, det är en helt annan sak!
Ellen

Anonym sa...

Armborstet är ett effektivt vapen som kan oskadliggöra en riddare till häst på 200 meters avstånd. Det är enkelt att använda och även en oerfaren rekryt är farlig med ett armborst.

Svagheten med armborstet är att det tar lång tid att ladda om, och en skytt bör därför medföra en pavis (en typ av sköld) att skydda sig med under omladdning. Artikeln förtäljer dock inte om attentatsmännen tänkt på detta.

Slutsatsen är att vi i fortsättningen kommer att få se ett flertal massakrer utförda med armborst. Dessa blir specielt farliga om attentatsmännen lärt sig att på korrekt sätt formera skyttelinje osv.

Ett sätt att skydda sig mot detta är att eleverna bär någon form av skyddsutrustning. Bröstharnesk i metall samt stålhjälm kan rädda många liv.