måndag 19 november 2007

En vecka i iPhone dimma

Telenor tycks ha en informationsavdelning och PR-avdelning som inte talar vidare mycket med varandra.

För en vecka sedan kunde vi berätta att när vi ringde Telenors kundtjänst så sa de att de skulle börja sälja iPhonen efter nyår. Det var inte en i kundtjänst som sa det utan fem olika personer. Vi fick besked att mer information skulle komma på hemsidan om när, var och hur. De sa dock att inget skulle ske innan nyår.

För att reda ut det hela mer i veckan så ringde vi kundtjänst på nytt och fick beskedet att de fått besked på att säga att de inte hade någon uppgift om iPhonen och om Telenor skulle sälja den. När vi pressade ett par i kundtjänsten så fick vi fram att fredagen den 9 november gick informationsavdelningen ut med att Telenor fått iPhonen och mer information skulle komma inom en vecka. I måndags så gick informationsavdelningen ut med att nu skulle det gälla ingen kommentar samt att de inte hade någon uppgift.

Vi blev allmänt förvirrade. Mer än vanligt kan vi tillägga! Då vi hade ett par ingångar på telenor att bearbeta så började vi och fick gång på gång bekräftelsen på att Telenor kommer sälja Apples iPhone men de just nu fått munkavel.

När vi sen i fredags läste ett uttalande ifrån Johan Lindgren om att Apples affärsmodell inte håller för en operatör som Telenor så fick vi en funderare. Vad menar Johan Lindgren och vad sa han? Ingressen fick oss att tappa hakan.

Fast vi läste vidare och frågan var:

Apples Iphone har fått stor medial uppmärksamhet och försäljningen har överträffat analytikernas förväntningar. Hur gärna vill du att Telenor blir återförsäljare av Iphone?

Svaret var:

– Vi vill gärna öppna upp för spännande alternativ, men inte till vilket pris som helst. Om man ser till deras affärsmodell vill de att operatören både ska dela intäkter och subventionera telefonerna, vilket jag har svårt att se ekonomi i. Dessutom måste de komma med 3g innan de kan bli aktuella för oss.

Då alla seriösa uppgiftslämnare talar om 3G och Telenor så tycks det som om Telenor har förhandlat ner delen av intäkterna och subventioneringen. Vi har ifrån flera håll hört att Telenor tackat nej till Apple iPhone med EDGE men tackat ja till en med 3G. För Telenor norge är det en fjäder i hatten att sälja Apples iPhone framför näsan på TeliaSonnera. Telenor går bra på ett globalt perspektiv, men sämre i sverige. Dock kommer marknadsföringskostanden bli minimala då efterfrågan på telefonen är så stor och alla kommer prata om den, så lär den locka nya kunder som Telenor aktivt söker.

Apple lär vara ilskna på Telenor. Vi har även sett spår av Apple hos oss. Helt klart så är det känsligt. Mycket känsligt. Telenor gör ett misstag och Apple är upprörda. Ingen skall veta något om 3G-versionen, än mindre att den kommer i januari och att det blir telenor.

AB AB DN DN HD HD SDS SDS SVD SVD SVD

Inga kommentarer: