måndag 5 november 2007

Etik och (m)oralen i moderaterna

Det har varit ett systemskifte inom moderaterna. De har gått ifrån de gamla konservativa moderaterna till de nya moderaterna. En massa ur det gamla gardet är bortplockade och en massa yngre upplagor har landat. De flesta av dessa nya har inte sett politiken som ett mål. En del hade inte ens tänkt tanken att ta ett offentligt arbete för moderaterna i regering och riksdag.

En hel del kommer ifrån moderata studentförbundet och moderata ungdomsförbundet där det varit coolt att låta bli att betala skatt och tv-avgiften. Det har varit en politisk markering. En markering emot offentligt slöseri och en statlig tv-politik. En del har inte sett sina gamla handlingar som en börda.

En för alla, alla för en? Nej, inte bland moderaterna. Inom moderaterna kan en strid utspela sig bakom ridåerna och få underliga konsekvenser i media. Någon gammalmoderat blir trött på någon ny och vet om något som hänt förr. Då kontaktar de media för att se till att försvaga de nya moderaterna. När fokus är på de nya moderaterna så väljer någon att ge sig på de gamla moderaterna och så håller det på.

Många gamla moderater känns inte sig hemma i de nya moderaterna. När de nya moderaterna springer gatlopp för sin heder och sitt nya uppdrag, då kommer gammelmoderat och langar kniven till pressen så pressen kan hugga dem i ryggen. Så håller spelet på. Ett maktspel som just nu pågår rakt framför våra ögon.

Att Fredrik Reinfeldt gör en mindre lyckad rekrytering är inte alls konstigt. Hans viktigaste bollplank hade han gjort sig av med något dygn tidigare. Allt beroende på en massmedia jakt som bygger på ingenting. Det fanns absolut inget som gjorde att Ulrica Schenström skulle lämna sin tjänst. Inte mer än att hon var en stark kvinna som många var avundsjuka på. Svenska jante. Anders Pihlblad fick en puss på kinden, men gick sen hem till sin pojkvän. Under fyra timmar som Aftonbladets fotograf tryckte utanför så lyckades han få med en liten puss och kort kram. På fyra timmar mina vänner! Vi vet det först var fokus på en påhittad kärleksrelation/hångel som sen blev hur nära politiker och journalister är. När sen det inte funkade så var det fokus på notan och jouren. Har någon jour 365 dagar om året så är det ok att dricka ett par glas vin under en kväll. Hela affären var ett tramsigt påhopp och fantasistory ifrån sveriges största kvällstidning. Övrig media svalde betet utan att tänka till.

När då Fredrik Reinfeldt skall utse personer så har han inte Ulrics Schenström vid sin sida och då störtlandar det efter att gammelmoderater tipsat pressen. Så slår någon bland de nya moderaterna tillbaka och allt slutar med att han får stå och skämmas över en massa gamla svartjobb som skett.

När kaptenen på skeppet tvingas gå ut på plankan då är det illa. Fredrik Reinfeldt, gör det enda kloka och återinsätt Ulrica Schenström om hon fortfarande vill vara en del av regeringen.

Partiet är i otakt, precis så som jag skrivit om tidigare. En kraftsamling är ett måste om ingen ny spelare skall få chans att komma in på spelplanen.


AB AB AB DAGEN DN DN DN DN HD SDS SDS SDS SVD SVD SVD SVD SVD

11 kommentarer:

Anonym sa...

politisk aktiv inom moderaterna????

Anonym sa...

Detta låter mycket som ett mycket troligt scenario. Samma hände ju när Mona inte blev vald 1995 och man misstänker att mycket skedde under täcket nu när hon blev vald 2007. Fru Lena på Aftonbladet känns som en spinndoktor i detta sammanhang.

Lycka till och dra upp byxorna snart för det är vinter på ingång!

Anonym sa...

Varför görs inte liknande undersökningar hos de andra partierna? Skulle vara mycket intressant att höra Ringholm, Sahlin o Schyman svara på samma frågor.

Anonym sa...

Dags att anmäla Aftonhoran för samhällsomstörtande verksamhet eller Landsförräderi.

Det är för jävligt att dessa papparazzi skall få hålla på!

Byxorna Nere sa...

anonym 15:03: Nej.

anonym 15:22: Ja, det finns alltid krafter i alla politiska partier som vill olika saker. Tydligast tycker jag är den kamp som sker mellan de nya och gamla moderaterna.

Socialdemokraterna har många olika falanger så det är lite mer svårt att dela upp dem i två läger.

Ja, Lena har varit med om mycket. Hon är nog mycket nöjd med sin hämd emot US.

Anonym 15:36: Ja, fast det är inte lika roligt att gräva på vänsterkanten. För det brukar bedarra fortare.

Anonym sa...

Fy fan vad dåligt att ni försvarar våra politiker när dom gör bort sig.
Jag anser att man får och skall klara av att stå för det man gör och har gjort.
Svartjobb för 68.000 kr, vore det en vanlig arbetare så fick vi säkert fängelse för det.

Synd att nog denna kommentar inte godkänns men då har i alla fall en person fått läsa det. Eller vågar ni skriva ut detta ??

Michael N

Byxorna Nere sa...

Michael N: Hur menar du med att försvara? Ingen får fängelse för så små summor. Att inte betala skatt för att fuska är inte ok. Att göra det som en politisk handling är en annan sak.

Jag tycker inte politiker i sverige gör bort sig vidare ofta.

Farmorgun sa...

Ingen kan snacka bort sin roll i det hela - det gäller inblandade moderater, Tv4 och Aftonbladet. Istället för att försöka släta över med att skatteförseelser skulle kunna jämställas med civil olydnad skulle det vara välgörande att någon tog sig en funderare: - Hur kan vi dra lärdom av det som hänt? Som i alla andra krig är det även i detta ordkrig, sanningen som är den främsta förloraren.

Byxorna Nere sa...

Farmorgun: Fokus idag ligger mer på vad politiker gör privat än vad de gör för landet. Det är hemskt trist.

Patric sa...

Herregud, du är ju värre än aftonbladet och expressen tillsammans.

"En hel del kommer ifrån moderata studentförbundet och moderata ungdomsförbundet där det varit coolt att låta bli att betala skatt och tv-avgiften. Det har varit en politisk markering."
Stegö är 47 år gammal. Visserligen hade hon inte betalat på femton år, men ändå riktigt dåligt av dig att flytta fokus till ungdomsförbundet.

"Det fanns absolut inget som gjorde att Ulrica Schenström skulle lämna sin tjänst. [...] Har någon jour 365 dagar om året så är det ok att dricka ett par glas vin under en kväll."
Jo det fanns det, har man jour ska man inte vara 'glad i hatten'. Har hon jour året runt? Hur vet du det? Och var det inte en aning mer än "ett par" glas vin? Hade det varit så, så visst hade hon kunnat sitta kvar. Du glömde förresten nämna att hon vid två tillfällen undanhöll för Reinfeldt hur mycket hon egentligen druckit.

Har du ryggrad nog att publicera denna kommentaren måntro?

Byxorna Nere sa...

patric: För det första, värre, än expressen och aftonbladet? Du verkar inte ha koll på hur saker och ting hänger ihop. Stora kunskapsluckor, fast hämtar du din information genom aftonbladet och expressen så kan jag förstå varför.

Du vet var Stegö kom ifrån Timbro? Du vet kanske att hon var vice ordförande i fria moderata studentförbundet? Fria moderata studentförbundet var tidigt ute och ville slopa tv-licensen. Om jag minns rätt så redan i slutet av 70-talet. Så det skulle inte förvåna mig om hon, liksom många andra, håller kvar i sina ideal ifrån tiden i ungdomsförbunden.

Ulrica Schenström var statssekreterare. Det är en jour som gäller dygnet runt från det att någon tillträder den tjänsten. Peter Egardt som var statssekreterare under Carl Bildt vid den förra borgerliga regeringen 1991-1994 har i flera artiklar påtalat att jouren var konstant. Statssekreteraren har uppdraget att informera statsminister om olika frågor samt vara nåbar. I TV8 så berättade Egardt om att på den tiden fick han varna när han skulle åka tunnelbana för där fanns inte täckning för hans personsökare.

Anders Pihlblad, journalistern på TV4, säger att hon var glad i hatten, vilket även Ulrica Schenström är utan alkohol. Hon svarade i telefon och var anträffbar, precis som hennes jour avser. Alla har vi olika nivåer på hur mycket alkohol vi klarar av. Pihlblad intygar att Schenström klarade sitt uppdrag. Han var på plats. Han bör veta. Då är det logiskt att Schenström med ansåg hon klarade sitt uppdrag och gav det svaret till sin chef.

Reinfeldts val att ge Schenström sparken var detta snack om hångel som säkert tog hårt. Än idag så anser ju Aftonbladet att detta var det som var det viktigaste i rapporteringen. Att sen Pihlblad är homosexuell och har pojkvän undanhöll de. Att det med vara några sekunder av en kväll på fyra timmar talas det med tyst om. Mediedrevet blev för stort. En ickehändelse blev en story som alla tidningar köpte utan att kritiskt granska. Mediedrevet kan köra med osanningar och fälla vem som helst. Det finns en anledning till att vissa inte vill bli politiker för det är så mycket rykten och osanningar som sprids.