onsdag 17 oktober 2007

Behoven för USAs försvarsmakt ryms inte inom försvarsmakten

Det kan tyckas underligt att massa med privata företag sköter en stor del av alla de konvojer som sker i exempelvis Bagdad. Vi vet redan vad effekten har blivit, oskyldiga har dödats helt omotiverat.

Blackwater är den största aktören och den som tjänar mest pengar. Fast varför finns de i Irak och hur kunde det bli så här?

USAs försvarsmakt är inriktat på offensivt försvar. De har dålig koll på att ta hand om det som krävs efter en seger i en konflikt. Dvs allt ifrån att bygga broar till att ordna fram färskt vatten till att skydda viktiga transporter. Just därför så köper den amerikanska försvarsmakten in dessa tjänster extern. För skulle de ha dem redan inom sin egen sfär så skulle det bli enorma pengar i underhåll och löner när det inte var en konflikt.

Att nu Blackwater och andra misslyckas till och från, ja det är dessvärre sådant som sker i en konflikt. Det är mycket lätt att sitta i säkerhet långt ifrån konflikten och skälla på Blackwater. Visst, det drar säkert till sig en massa stridisar för dessa jobb, men samtidigt så är det bara någon promille av alla transporter som går fel. Så slår man ut det totalt så är det sällan något händer.

Så en liten mer nyanserad bild av vad Blackwater sysslar med och hur få gånger det gått fel bör läggas in i ekvationen.

För att ta en svensk jämförelse, tror någon att svenska FN soldater inte skjutit någon gång för mycket? Om någon nu skulle tro det så kan jag upplysa om att det sker alltid under alla uppdrag.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=705300
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_494883.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_383998.svd

Inga kommentarer: