tisdag 30 oktober 2007

Polisen tystar

Det känns inte bra då polisen inte berättar så mycket. Konspirations teorierna ökar. Samtidigt blir man orolig för vänner och bekanta. Tänk om det är någon man känner. När de inte ens berättar i vilken del i stan det gäller så känns det hemskt.

En observation är att riksmedia var snabbare än sydsvenskan och det känns inte bra. Inte en PPPRESS hade någon information. Samma sak med newshunter. Ju mer tystnad ju mer oro bland allmänheten. Trodde polisen kunde det med informationshantering.

DN SDS

9 kommentarer:

Anonym sa...

Var finns allmänintresset i en sådan här nyhet egentligen. "Orolig för vänner & bekanta" - vilket trams. Man får veta alldeles för mycket i Sverige om saker som egentligen är privata. Hur roligt tycket den som blivit våldtagen att ryktet sprider sig att det hände i t.ex. "rikemansvillan" på "Kändisgatan" etc. Säg som det är, folk tycker det är spännande att läsa och gotta sig i detaljerna kring våldsbrott...

Byxorna Nere sa...

Anonym: för det första skriv ett NICK eller Namn!

Det finns något som heter mediehantering och krishantering.

Det finns ett allmänintresse om det går en dåre runt på stan och någon kan ha gjort en observation som polisen har nytta av. Polisen i sverige är hemskt dåliga på att dra nytta av allmänheten för att lösa brott.

Det är hemskt för offret så klart, men det handlar ju om att se till så brottslingarna grips. Känner man sen x antal personer som jobbar på oregelbunda tider och transporterar sig genom städer nattetid så finns det en oro. Speciellt då det rör sig om en så pass allvarlig händelse.

Dock kan jag inte förstå att riskpressen skriver om det, för det känns väldigt lokalt.

Anonym sa...

Polisens policy är att berätta så mycket som möjligt när brotten är begågna av etniska svenskar och så litet som möjligt, eller inget alls, när brotten är begågna av...någon annan.

Åh, nej, sa jag just att Kejsaren inte har några kläder?

Byxorna Nere sa...

anonum 8:32: Jag håller inte alls med. Det är snarare tvärtom här i Malmö.

Anonym sa...

"Om det går en dåre på stan" är inte samma sak som "det går en dåre på stan", även om du nu verkar ha bestämt dig för det. Om polisen har de uppgifter de behöver finns det ingen anledning att hjälpa skvallerpressen och pöbeln med godis i form av adresser eller signalement.

Och visst finns det en kospiration bakom allt. Om det inte är frimurarna som försöker smutskasta etniska svenskar så är det säkert kommunisterna, zigenarna eller al qaeda. Apropå att kejsaren är naken dårå och, för den delen, även apropå att kasta sten i glashus.

Byxorna Nere sa...

Anonym 11:42: Utvecklingen går framåt. Polisen lever fortfarande kvar i en arbetsmetod som grundar sig på hur de jobbade på 1960-talet. Är det inte värt att använda media på rätt vis?

Det handlar inte om skvallerpress. Det handlar om att använda rätt informationskanaler.

Johansson sa...

Anledningen till att polisen inte berättar allt de vet är att det råder förundersökningssekretess.

Om polisen går ut med för mycket information riskerar man att bl.a. underminera sitt eget arbete med att hitta vittnen och bevis. När/om åtal väcks så blir handlingarna offentliga.

Om det finns ett allvarligt hot mot allmänhetens säkerhet så tror jag att polisen väljer att informera om det (T.ex. Mattias Flink, Tony Olsson, Andreas Axelsson, Jackie Arklöv, Niklas Lindgren/Hagamannen etc.)

Anonym sa...

Informationskanaler till vilket syfte? Du utgår från att polisen famlar i blindo i det aktuella fallet, trots att de anhållit flera personer. Om polisen har tillräckliga bevis för att det ska leda till åtal, varför hänga ut folk eller börja prata om den ena eller andra gatan? Det går inte en dåre omkring på stan. Det ligger inte en bomb på möllan. Det finns inget att informera om.

Det handlar i allra högsta grad om skvaller, om hur det är kittlande att läsa detaljer om det senaste lustmordet. Mördaren använde vissa atiraljer, osv. Det är inte lika tillfredställande att läsa om en anonym våldtäkt som om en med ett konkret offer och en skurk med ett ansikte. "Använda media på rätt vis" är bara en omskrivning för "mer blod".

Bröd och skådespel.

Byxorna Nere sa...

anonym 13:46: Det var en annan sits i morse då de inte gav en enda kommentar medans massmedia följde läckande poliser.

Den enda gången polisen använder massmedia är när de leker med Tv3.