måndag 29 oktober 2007

Marknadshyror, ett steg i rätt riktning!

En del fasar över bristen på hyreslägenheter. Dock är det ofta de som är emot marknadshyror som är mest skrikiga. Om fler hade kunnat räkna hem byggnationen av hyresrätter hade fler byggt. En viktig faktor är att kunna sätta en högre hyra på en lägenhet som är mer attraktiv än en oattraktiv äldre lägenhet. Hyresgästföreningen har nog satt sig själv på pottkanten.

DN

7 kommentarer:

Peter sa...

Ja inför marknadshyror. Det är bra för mig. Jag har redan köpt en bostadsrätt. Förhoppningsvis kan jag skaffa kontrakt på ett par hyresrätter och köpa två bostadsrätter till och sälja dem ett par år efter att det nya systemet är infört. Jag behöver inte ens hyra ut dem för att göra en saftig vinst.

Byxorna Nere sa...

Med marknadshyror så kostar ju inte skitlägenhet för mycket. Då kan ju de med sämre standard få betala mindre och de som bor mitt i city betala mer. Ingen vågar ju bygga om de inte kan räkna hem hyresrätterna.

Idag är det ju redan de med bostadsrätt som är vinnare.

oskarlin sa...

Hit med marknadshyrorna nu, så slipper vi fattiglapparna i stan. Jag tycker dom är så jävla jobbiga, har dålig smak, fula kläder och luktar illa!!!

Dude, det är fan inte bra med marknadshyror!!!!

BoJonas sa...

Öhhh, fattar du inte budskapet i artikeln??? Om ungdomar klarat marknadshyror så skulle dom också klara att köpa bostadsrätt. Så är det nu inte och därför behövs en bostadspolitik sp, gör det möjligt för ALLA att kunna bo till rimlig kostnad.

Byxorna Nere sa...

oskarlin: Så du menar att lägre hyror för dåliga bostäder är dåligt? Idag så är det så att det lika dyrt att bo mitt i city som ute i förorten. En ny lägenhet kostar lika mycket som en nedsliten. Var i ligger en rättvisa med ett sådant system?

bojonas: Jo, jag fattar att hyresgästernas PR-byrå försökt påskina att det byggs för lite och att marknadshyror är fel.

Med marknadshyror skulle det byggas mer och fler lägenheter skulle bli billigare. De som inte fattar det borde nog flytta till nordkorea eller någon annan stat med planekonomi.

stina sa...

"Byxorna nere", jo, det stämmer ju, fast jag tror att du anspelar på att andras byxor än dina ska vara nere, fast i det här fallet, med det här inlägget, måste jag nog säga att dina hänger farligt nära knävecken.

Med dagens bruksvärdessystem så kostar en ny lägenhet mer än en gammal. Så är det. Dessutom får man ta ut hyror som är högre i nyproduktionen, just för att det ska byggas mer hyresrätter och man ska få kostnadstäckning.

Sen så kanske lägenheterna i Karlskoga blir billigare med marknadshyror, men du kan väl ärligen inte tro att några lägenheter i våra större städer blir billigare? De kanske inte höjs lika mycket som de mest centrala, men höjas kommer de göra. Vi har ju något som kallas bostadsbrist, efterfrågeöverskott, och det brukar väl dra upp priserna? Förutom i Nordkorea kanske.

Byxorna Nere sa...

Stina: Anser du att en lägenhet i samma skick i östhammar skall kosta lika mycket som en i Stockholm?
Du vet om att lönerna är högre i storstäderna?

Alla andra system som testats har inte fungerat. Det har alltid varit bostadsbrist i Stockholm.

Ingen vet hur det blir med marknadshyror för ingen har varit med att testa det i Sverige. I andra länder så fungerar det, så varför skulle det inte fungera i bananrepubliken sverige?