tisdag 30 oktober 2007

Slut på den historielösa generationen!

Ibland chockas jag av hur många som inte har en aning om vad USA gjorde för Europa efter andra världskriget. De kan inte sin historia. De brydde sig inte om det i grundskolan och på gymnasiet saknades ämnet. Nu har regeringen äntligen insett att detta är viktigt!

Nu hoppas jag att det blir mycket politisk nutidshistoria så färre får för sig att dyrka odemokratiska ismer!

DN HD SDS SVD

9 kommentarer:

Tutankhamons sa...

Nja, vad usa gjorde för europa efter andra världskriget är ju kraftigt överskattat och kan diskuteras, däremot finns det ju en hel del som eleverna i gymnasiet borde känna till om det egna landets historia som de är lyckligt omedvetna om.

men vi får väl se hur det blir med historieämnet som kärnämne. under den förra regeringen var det ju också tänkt att ämnet skulle bli ett kärnämne, men då om 50p vilket är en skit i universum.

Byxorna Nere sa...

tutankhamons: Vi i sverige kanske inte har en bild av vad USA gjorde, fråga de som var med i kriget de har en annan bild av den delen! ;-)

Vi får hoppas att det börjar i liten skala och sen ökar.

Anonym sa...

Det är ju tragiskt att så många generationer har växt upp utan kunskapen som visar vad ett land har gjort (rätt eller fel) under dess existens, så att landet undviker att göra om misstagen och väljer den bästa vägen.

Byxorna Nere sa...

anonym: Ja, jag kan bara instämma. Man måste kunna sin historia.

Anonym sa...

Historia som gymnaiseämne behövs och det är rätt att öka omfattningen. Det är även viktigt att att se över innehållet. Samtids- såväl som "historisk" historia behövs. Objektivitet är viktigt - inte att ta historisk parti för länder som USA eller Sovjetunionen. Kontexter måste läras ut och även föränderlighetens dynamik likaså. Att förstå kontinuitet och föränderlighet är mycket viktigt för samhällsmedborgare - att köpa "gamla ideologiska sanningar" som var bra för arbetare i ett klassamhälle i början av 1900-talet är kanske inte lika bra i nutid? Tider ändras, partiinnehåll ändras, klasser förändras och politrukernas maktfullkomlighet över samhällstrukturen likaså. S gick mot höger och M gick mot vänster. Nya tider, moderna tider. Historia åt folket!

Anonym sa...

Man blir så trött på den klick som tror att USA ensamt vann både första och andra världskriget, och som dessutom försöker göra det till en historisk sanning. USA bidrog i stor del till segern, men det är historia och inte propaganda, och därför ointressant.
Snart blir det väl obligatoriskt att hylla SS kamp mot bolsjevismen på östfronten, eftersom historia, inom historieämnet inte är intressant utan bara enfaldig propaganda.

Lars Johansson sa...

Historia som kärnämne, dvs obligatorisk historia för alla gymnasieelever, skulle redan ha varit införd om inte Jan Björklund hade rivit upp gymnasiereformen det första han gjorde som minister förra hösten.
Så förklara tricket han gör, denne Jan Labero: Först tar han bort historia som kärnämne och får beröm för det, sedan återinför han historia som kärnämne och får beröm för det. Otroligt! Och han lyckas med tricket varje gång.

lars.johansson@telia.com

Byxorna Nere sa...

anonym 12:01: Ingen kan väl påstå att USA vann krigen på egen hand. Det har jag inte märkt någon som för fram.

Lars Johansson: Det fanns andra delar i förslaget som stoppades som inte var bra.

Sen kan ju Jan Björklund använda media.

Anonym sa...

Tutankhamons inlägg är ett typiskt bevis för hur eftersatt historieämnet varit de senaste decennierna.