tisdag 23 oktober 2007

Den globala uppvärmingen = det största hotet

För varje dag som går så ökar risken för att vi inte kan rädda vår planet. Du sätter dig i bilen till jobbet och tänker inte så mycket på att du är en del av problemet. Visst, det tar säkert längre tid att åka kollektiv, men det är sådant vi får offra för en bättre miljö.

Vi närmar oss en nu vinter och olje och kolkraftverken runt om östersjön dras igång. Värst är nästan vår granne i väster som saknar någon större "ren" produktion av el. Vindkraften är en droppe i havet.

I sverige är barsebäck avvecklat och även här körs olje och kolkraftverk igång då det blir riktigt kallt. Vore det inte bättre med kärnkraften tills vi löst den globala uppvärmingen?

Regeringen satsar lite pengar på kärnkraftsforskning, men det är inget alls. Det krävs en total omställning ifrån förbränning till el. Regering och riksdag kan inför ett förbud emot nybilsförsäljning för bilar med förbränningsmotorer 2011 tex. Det är inget omöjligt krav att ställa på bildindustrin. Om hela EU sätter samma mål då kommer vi en bra bit. Vågar ni?

DN DN DN

2 kommentarer:

Klas sa...

"Regering och riksdag kan inför ett förbud emot nybilsförsäljning för bilar med förbränningsmotorer 2011 tex. Det är inget omöjligt krav att ställa på bildindustrin"

Det låter faktiskt som ett omöjliig krav och dessutom något som inte kommer gynna miljön - tvärtom.
Kan man inte sälja nya bilar så kommer folk få sina gammla att rulla längre - och gamla bilar är ju inte direkt mer miljövänliga !?

Bättre då med det krav som i dagarna faktiskt har fört upp, att skippa den frivilliga co2 utsläppsbegränsningen på 140g/km som bilbranschen inte klarar att efterleva, och lagstifta om 120-130 g co2/km - får man det i hela EU så MÅSTE bilbranschen ta fram alternativa bränslen. Större bilar klarar inte dessa gränser med bensin/diesel...

Byxorna Nere sa...

Det är helt möjligt att skapa bilar som drivs på EL. I Kalifornien så var det verklighet för 10 år sedan. Dock så stoppade bilindustrin utvecklingen och massa med elbilar försvann ifrån trafiken.

Det handlar om politisk vilja. Det är inte omöjligt att slippa bensin, disel och andra fosila bränslen. EL-bilstävlingarna runt om i världen visar att det går att både göra snabba och bra elbilar. Tänk även på hur bra det vore att frigöra oss ifrån behovet av oljan!