måndag 29 oktober 2007

Bravo!

Jag tror ljudsatta körkortsprov kommer bli en succé!

Jag minns en god vän som skrev om proven gång på gång. Han hade enorma problem med sin dyslexi. Hade han fått denna chansen hade han fixat det direkt. Så jag kan bara säga det är en perfekt satsning!

DN

3 kommentarer:

Illwill sa...

Så vitt jag kommer ihåg så kan man få göra provet på så gott som vilket språk som helst (varför ens lära sig svenska längre, det är ju fult att vara svensk?), detta är betydligt mer logiskt i min mening.

Min tilltro till de statligt anställda är dock lätt begränsad (likt deras intellekt) så bara en tidsfråga tills man kan få provet i blindskrift.

Jag har inte kunskap nog om dyslektiker för att säga med säkerhet om det är bra eller dåligt, men lite orolig är jag.

Om man inte är kapabel att lära sig språk tillräckligt väl för att förstå något såpass simpelt som ett teoretiskt körprov, borde man inte få väldigt svårt att fungera i samhället? Kanske de med grav dyslexi borde få betydligt bättre träning i stället för att anpassa resten av samhället?

Det är inte politiskt korrekt att säga sådant antar jag, men jag tror att man gör dem en stor björntjänst om man inte ställer stora krav på dem. Jag har jobbat med en person som hade grav dyslexi, han var en av de smartare jag träffat i mitt liv (och jag umgås bara med sådana, heh). Han var utvecklare och hade skrivit ett program som översatte det han skrev till kod, för han kunde inte använda vanliga utvecklingsverktyg pga att de inte uppfattade det han skrev.

Men om nu "staten" gör sådana program och anpassar allt efter de som har problem, varför ska de då anstränga sig alls? Vad händer när de hamnar i en situation där de inte får hjälp? Kolla på situationen med bidragstagande invandrare i Sverige och hitta den röda tråden.

Byxorna Nere sa...

illwill; De dyslektiker jag känner har enorma problem med skriftliga prov. De presterade uruselt på nästan alla prov. Dock så när det var muntlig redovisning så kunde de allt.

Det är sällan en fråga om att anstränga sig, det är ett komplext problem som inte löses genom studier.

Illwill sa...

Det tror jag säkert, måste vara svårt att läsa om bokstäverna flyter ihop. Problemet uppstår ändå att samhället inte har resurser eller möjligheter att anpassa allt till alla. Det går inte att göra allting tillgängligt för de som är rörelsehindrade och det går inte att undvika större texter i de flesta arbeten.

Manualer, utbildningmaterial, böcker och övrig information innehåller ofta större texter och allt går inte att tala in på band. Dessutom så är Sverige lite speciellt i vår syn på de som behöver hjälp, de allra flesta länder på jorden är betydligt sämre på att hjälpa till.

Jag säger inte att man ska tvinga dyslektiker att ta bussen men påpekar det större problemet vi har - att våra politiker prioriterar kortsiktiga lösningar. Det är något som genomsyrar många problem i dagens svenska samhälle, allt från invandring till utförsäljning av statliga företag.

Dyslexi är ett komplext problem och varierar dessutom från person till person, men om man istället för att försöka hitta sätt att gå runt problemet lade ner resurser på att hitta en mer givande lösning så vore det bättre i min mening.

Det finns hörapparater, glasögon, rullstolar och diverse hjälpmedel för olika handikapp men så vitt jag vet väldigt lite (om något) för dyslektiker. En handhållen scanner som man kunde dra över en boksida och sen fick texten uppspelad i hörlurar, ett program som gjorde samma sak om det är på dator...bara idéer som jag kommer upp med på stört.

Se på saker mer långsiktigt, hjälp dem hjälpa sig själva menar jag. Ett gammalt talesätt gör sig påmint: Ge en man en fisk och han har mat för en dag, lär honom att fiska och han har mat för alltid. Eller nåt liknande. Sveriges politiker ger ut fiskar dagligen, till en väldigt stor del av vårt samhälle. Moderaterna är väl lite bättre (men skillnaden är hårfin). Socialdemokraterna och vänstern har satt i system att lösa allt med kortsiktiga lösningar.
Pengaproblem? Sälj ut ett vinstgivande statligt företag, vilket hade gett mer pengar över tid men vi får stålar nu!

Kortsiktiga lösningar kan vara bra om det finns en långsiktig lösning som man jobbar med samtidigt och jag kan försöka vara optimist och låtsas att det är fallet här...men jag är inte optimist, jag är realist och är rätt övertygad om att de inte har minsta tanke att utveckla hjälpmedel för dyslektiker. Vad de gör är underlättar för dem här och där och kommer göra det omöjligt för dyslektiker att jobba i andra länder eller fritt byta jobb ens i Sverige. "Här i kommunen, på idiotavdelningen, kan du få jobba. Här får du hjälp! Spelar ingen roll om du har IQ som ett geni, du ska skala potatis."