måndag 29 oktober 2007

Avundsjukan i Stockholm?

Ni skall inte tro att ni är något, sa en god vän ifrån Stockholm när han tittade på Turning Torso en solig majdag 2005. Nu skall det byggas lite höghus i Stockholm med. Det till min glädje. Det byggs för lite på höjden. Markytan är begränsad och snygga höghus är aldrig fel. Dock tror jag inte Stockholm lyckas bygga något lika snyggt som Turning Torso. Lite realistisk måste jag ju vara!

DN

6 kommentarer:

Anders Gardebring sa...

Turning Torso är riktigt grym.
All cred till Malmö som vågar satsa på ett så speciellt hus!

Anonym sa...

Självklart är vi avensjuka!! Turning Torso är en fantasitsk byggnad i världsklass!! något sthlm aldrig kommer våga bygga (tyvärr)

Pluff sa...

Jag blir mest sjösjuk av att titta på Turning Torso, skulle aldrig vilja bo där heller. När man ser vad som planeras i Sveríge så undrar jag stillsamt, var är visionärerna? Samma trista fyrkanter eller cylindrar som man smäller upp på mindre än 6 månader i Bangkok eller Shanghai! Nej tacka vet jag Kungstornen och Empire State som ger lite Gotham-känsla. För att inte tala om Burj Al Arab och Burj Dubai som verkligen ligger helt tidlöst rätt i tiden!

Byxorna Nere sa...

Pluff: Tror du är som jag som försöker finna raka linjer och blir yr i början då man tittar på TTn. Efter något år så har jag kommit över det.

Jag verkligen älskar kungstornen. Empire Statebuilding är med ok men vackrast i världen är ju chrysler building! :-)

Jag håller helt med att det är för mycket trist och tråkig arkitektur.

Anonym sa...

Festligt att många kan inte nämna något annan skrapa än just Empire Staten....!
Den är snart inte bland de 25 högsta i världen, tack vare Dubai (+20 över 300m snart) o all dessa galna kinesiska städerna (Empiren är för närvarande på 9:e platsen).

Vidga lite på eran vyer, världen består så oerhört mycket mer än eran älskande NY...

Det är så busenkelt att rita en vacker byggnad...just det anlita en välrenomerad arkitekt, inte de tråkiga svenska arkitekter som bara efterapar med varandra eller förljer det svenska funkisstilen fundamentaltiskt...tom dagisknoddar kan bättre än de flesta av våran arkitikter, tyvärr det är det brutala sanningen.

Torson ritad av en spanjor å Söder Torn av en dansk, det säger allt!

Byxorna Nere sa...

Anonym 23:14: Chrysler Building nämner jag! Finns som jag ser det ingen vackrare byggnad i världen.

New York har ju en fördel att stadsbilden passar så bra med sina höghus. I andra delar av världen blir det ofta ganska ensamt, som med torson i Malmö. Jag anser att Malmö skulle bygga fyra-fem andra höghus ute i västra hamnen och skapa en modern och spännande ny byggtrend. Problemet är kanske att ingen vågar ge sig in i ett så svårt projekt utan att riskera enorma förluster. HSB Malmö lär ju ha många år av stålbad framför sig.