onsdag 14 november 2007

Spelet bakom iPhone i sverige!

Som första svenska blogg ( så vitt vi vet ) kan vi nu avslöja vad som skett kring förhandlingarna mellan Apple och teleoperatörerna. Flera små tips har vi satt ihop. Vi vill inte påstå att bilden är den helt korrekta. Dock så är det resultatet av det pussel som vi fått lägga.

Tre operatörer var intressanta för Apple. Tre, Telia och Telenor.

Tre och Telenor krävde 3G i telefonen innan den skulle säljas. Telia kunde tänka sig iPhonen som den var, men föredrog en med 3G. Tre ville med kunna lägga in en MSN-klient i telefonen. Apple sa direkt nej till det och Tre tackade för sig på senvåren.

Telia och Telenor påbörjade en kamp om vem som var mest pro Apple. Telenor började att sälja Apples MacBook och iPods i ett antal butiker. Telia sa de kunde sälja flera av Apples produkter men först efter att de hade fått kontraktet.

Telenor 1 Telia 0

Apple kom med sitt bud om olika paketpriser och nivåer. Telia ansåg att det både var för många minuter och att deras WIFI-nät inte skulle kunna användas på det viset. Telenor däremot tyckte prisnivåerna var ok och var redo att jobba med The Cloud och det wifinät som Glocalnet har.

Telenor 2 Telia 0

Apple ville med ha 20% av månadsavgiften. Här var både bolagen ganska kallsinniga. Det var i samma veva som att det läckte att Telia skulle få hem ordern. Detta togs inte emot med blida ögon av Apple. En allvarlig kris i avtalsförhandlingarna. Telenor var dock mest villiga.

Telenor 2 Telia -1

När sen ett nyhetsbrev som talade om mobiltelefoni hade talat med en chef på telia som satt med en av de utlånande telefonerna ifrån Apple tog det riktigt fyr på kommunikationen. Apple förklarade för Telia att ända sättet att de skulle sälja Apples iPhone var om de kunde hålla tyst i fortsättningen.

Telenor 2 Telia -2

Apple fick in siffror på hur mycket varje kund spenderar hos bolagen. Telia hade hälften av den summa som Telenor har. Då var det klart. Telia var helt ute ur leken enligt Apple.

Just nu så försöker Apple och Telenor sätta de sista detaljerna kring priset på telefonen, hur de olika paketen skall se ut och vad de kommer att kosta samt deras innehåll.

Vår källor talar om två telefoner. En iPhone bra och en iPhone bättre. Den ena skall ha mer minne än den andra. Blir det 8 GB och 16 GB. Eller kan vi hoppas på 16GB och 32GB?

Telenor vill inte släppa ett pressmeddelande innan Apple säger ok. Samtidigt så har utbildningen av personal påbörjats och visual voicemail är klart att driftsättas. Vi har hört rykte om att det synts Telenorpersonal med iPhones i flera butiker runt om i landet. Allt ifrån Malmö i söder till Uppsala i norr. Så allt är klart för Telenor. Köande sista helgen i januari?

Pris per månad? 399, 499, 599. Fritt att surfa. 300, 600, 1200 SMS/månad. 400, 800, 1200 samtalsminuter per månad. Dessa siffror kan vi inte verifiera. Det bygger på två källor. Vi tar dessa med en stor nypa salt.

Skicka oss ett mail om du sitter på mer information. byxornanere kanelbulle gmail.com. Byt ut kanelbulle mot @.

Tack till de som tipsat oss.

2 kommentarer:

Anonym sa...

16 och 32 gb? Hur drömmer ni? Tror ni att lilla sverige skulle få en så uppdaterad iPhone efter nyår innan det händer något i usa och resten av europa? Knappast! Sverige är en rätt klen marknad faktiskt!

Byxorna Nere sa...

anonym 14:14: Självklart kommer iPhonen uppdateras i hela världen! Apple har sin mässa i januari. Det var ett år sedan förra iPhonen visades där i januari. Självklart kommer en uppdatering. Exakt hur den kommer se ut är spekulationer, dock har vi ifrån flera säkra källor fått bekräftat om Apples iPhone kommer säljas hos Telenor.

Steve Jobs vill sälja 10 miljoner enheter inom ett år. Idag ligger de på drygt 2 miljoner. 3G är krav i europa för den skall sälja bra.

Konkurrenterna har lyckats dra ner kraften som 3G delen drar i telefonen. Så visst kommer den. iPhone 2.0.