EU har blivit en gigantisk apparat som inte riktigt kommit i sin kostym.
EU har helt tappat greppet i många frågor och närhetsprincipen känns långt borta. Om det beror på inkompetens eller vad, det låter jag vara osagt. För mig är det viktigt att småfrågor skall tas på kommunal nivå och kanske rent ut av genom stadsdelsförvaltningar, fast vad har skett. Små löjliga frågor hamnar på EUs bord.
Hur kommer den svenska EU-politiken att förändras med aliansen? Kommer de ta upp att de vill ta bort detaljregleringen på mångt och mycket?
DN DN HD SDS SVD
torsdag 18 oktober 2007
För många kockar!
kl. 12:02
Etiketter: borgerliga aliansen, EU, närhetsprincipen, politik
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Vilka är dom löjliga små frågorna?
Detaljfrågor. Sånt som sköts bäst på lokal nivå.
Saker om miljö och utrikespolitik kräver minst en storlek som EU för genomslag.
EU sysslar med detaljstyrning som aldrig varit EUs tanke!
Det finns många myter om EU. Böjda bananer och gurkor, att kor inte ska ha svans med mera.
I verkligheten har EU strikta kompetensbegränsningar i form av EG-fördraget. Det är ett misstag att tro att vi inte har givit den kompetensen till EU. Allt EU gör är godkännt genom ett kompetensöverlämnande från medlemsstaterna. I princip berör det mesta något som kallas "de fyra friheterna", fri rörlighet för tjänster, varor, människor och även etableringsfrihet.
Små frågor, som du förmodligen anser är små detaljer som borde handläggas kommunalt, kan sätta käppar i hjulen och försvåra för företag och människor som är verksamma i flera länder. Grundtanken med EU är att förenkla för dessa. EU följer därmed sin grundtanke.
Sen kan man ju fråga sig varför EU inte borde röra sig utanför vad som grundtanken. Jag håller med om att EU har utvidgats många gånger, dock alltid inom sina gränser, men att detta har hjälpt till att skapa det EU som med största sannolikhet kommer att garantera fred i europa under en mycket lång tid framöver.
Erik: Jag håller helt med dig om att EU är det största för freden i europa.
Dock tycker jag att EU inte får ut att saker skall ner på så låg nivå som det går. I sverige så sitter de i stockholm och bestämmer vilka vägar som skall byggas ut, trotts det är en regional och lokal fråga.
Polisen är en annan käpphäst. Sedan förstatligandet på 60-talet så har polisen på stan nästan helt försvunnit. Förebyggande arbete är borta. Detta för man på nationell nivå bestämmer över polisen. Jämför man med räddningstjänsten så är den rätt dimensionerad i kommunerna, medans polisen inte är det. Räddningstjänsten är en kommunal fråga.
Hade närhetsprincipen gällt, hade vi haft betydligt färre frågor i riksdagen och mer regionalt och kommunalt. Där som de flesta frågor hör hemma.
Skicka en kommentar