torsdag 31 januari 2008

Självförvållad kriminalitet

Kontanter är och förblir en farlig del av vårt samhälle. Vi skrev ju innan om att IKEA vägrar att ta emot vissa stora kreditkort, då ökar kontanterna och risken för rån.

Det som är extra sjukt är att offentliga medel går åt för att klara upp dessa rån. För många år sedan så fanns det inga alternativ till kontanter. Idag finns massor av alternativ. Vore det inte dags att modernisera våra vanor? Att betala med kort fungerar utmärkt. Varför skall vi ha kontanter i samhället.

En stor sektor som lever på kontanter är den svarta sektor. Det är där en massa kontanter roterar. Vid småköp används fortfarande kontanter. Detta för att kortsektorn tar betalt för småköp. Det är osunt och ologiskt.

Sluta upp med att använda kontanter borde vara ett mål. Om inget annat för att förebygga alla dessa rån som beror på jakten på pengar.

Vilket parti vågar föra fram detta på den politiska agendan?

AB DN HD SDS SVD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tveksamt om kontanterna är det huvudsakliga problemet. Vi har haft en välfungerande, fredlig kontanthantering i det här landet i många hundra år, men penningtransportrån blev inte en epidemi förrän kring 1990. Jag tror därför att den huvudsakliga anledningen måste sökas någonannanstans. Kanske kan vi lära något av vårt östra grannland. 1998-2004 hade vi 224 värdetransportrån och finnarna 4. Här finns ett stort och hittills outnyttjat utrymme för undersökande journalistik.

Anonym sa...

Och du tror inte man hittar något annat att råna dig på? Tänkte inte på det?

Byxorna Nere sa...

Anonym 22:23: Förr kördes det fler småturer med mindre pengar. Idag så är det laster på över 10 miljoner. Hörde att de kör transporter mellan de olika depåerna med över 50 miljoner i lasterna. Om nu inte det påverkar så vet inte jag vad som påverkar. Vi har ju idag ingen direkt anledning att ha kontanter.

Anonym 00:59: Vi diskuterade detta. Vi kom på att det inte finns något som ger lika mycket kontanter så snabbt än bankrån mm. Samtidigt blir det svårt att råna någon på något som ger så mycket pengar utan direkta spår. Så då krävs det mer av den typen att fjärrstyra datorer.

Anonym sa...

Gör något!

Helt ärligt måste det hända något snart. Känns som vi är tillbaka där vi var förra året med värdetransportrån var och varannan dag. Senast dagarna har det varit rån i handen, göteborg, flemmingsberg, och nu tingsryd. Tänk vad de summorna gör för de kriminella, och de åker ju aldrig fast. Förespråkar sällan att polisen skall "rusta upp" och möte hårt men hårt, men detta är ju löjligt. Har till och med hört att krimenella från andra länder kommer hit och rånar för att det är så lätt, och att det är nästintill omöjligt att åka fast. Ne gå ifrån "smartness" lösningarna och rusta upp, det må kräva ett och annat liv men så här kan vi inte ha det!