måndag 28 januari 2008

Korkat IKEA! IKEA ökar kontanthanteringen och risken för rån

Ja, så var det konstaterat, IKEA är mer dumma än de utger sig för att vara. De vill öka kontanthanteringen, medvetet eller omedvetet, i sina varuhus. En del skulle tycka det vore bättre att betala med kort. Fast inte IKEA inte. Nej, de vill ha kontanter.

Låt oss först ta reda på kostande för kontanthanteringen. I den får vi räkna med pengatransporter, rutiner vid hantering av kontanter i varuhusen, svinn och felräkning samt rån. I runda slängar rör det sig om 10% av varje kontant krona.

IKEA har sedan ett par veckor valt att ta bort möjligheten att ta betalt med American Express. Kortet kostar 4% för IKEA att hantera, alltså 6% under vad kontanter kostar. Det finns ingen information i butikerna om varför. När sen American Express står för runt 10% av alla inköp så rör det sig om mycket pengar. Kanske hälften väljer annat kort så kvarstår det ändå 5% som väljer kontanter. Det blir en massa varje dygn.

Om man är konspiratoriskt lagd så skulle man kunna tro det är någon insider som har agerat. För mer kontanter ute i varuhusen innebär större rånrisk, som i sin tur innebär att kostnaderna ökar ytterligare. Lägg sen till att riskerna vid rån blir allt värre. Det sprängs, det används skjutvapen och det är allmänt våldsamt. Frågan är inte om, utan när, nästa dödsfall sker vid nästa rån. Kanske på ett IKEA-varuhus nära dig? Ledningen kanske tycker att en död IKEA-anställd mer eller mindre inte är så viktigt.

Hur IKEA fattat sitt beslut är för mig underligt. Jag finner ingen logik i deras beslut. Så alla ni kriminella där ute. Skit i banker och värdetransporter, satsa på IKEAs varuhus. Det tycks ju vara så de tänkt, eller?

För att undvika kommentarer om att det är så lite marginaler på IKEAs produkter så vill jag påtala att IKEA har störst marginaler i branschen. Så det är inga problem med vinsterna. Det enda som de säljer med förlust är varmkorven. Fast läsken brukar slinka med och då blir det vinst igen. Fast det talar de tyst om.

SVDAndra bloggar om

Vi vill passa på att tacka för tipsen vi fått. Tack!

Inga kommentarer: