lördag 16 februari 2008

Den eviga väntan på iPhone, när kommer den?

Ja, det är många som undrar när kommer den. Vi kan bara lita på våra källor. De är dock allt mer frågande till hur hårt AT&T håller Apple i nackhåren. En av de enskilt största problemen lär vara att AT&Ts 3G nät inte skulle orka med samma intensitet som deras EDGE nät. För som de flesta vet så surfar iPhone användare mer än genomsnittet.

På Telenor lär de börja tröttna. De trodde att försäljningen av Neonode skull ge effekt hos Apple, fast icke. De säljer "så där" med Apples produkter i sina butiker, men det drar in kunder om inget annat.

I de butiker som säljer Apples produkter kommer frågan om iPhone tiotal gånger per dag. I de butiker som bara har basutbudet så är det någon gång per dag. Helt klart är att de fortfarande känner ett visst drag i butikerna fortfarande kring Apple. Fast hur länge står de ut?

En av våra nya källor säger dock att det finns en stor tröttnad på att vänta. På flera nivåer. Allt är klart att utbilda personalen ute i butikerna. Logistiken är intrimmad. Vad som saknas är klartecken ifrån Apple att telefonen kommer.

Det finns rykten om att Apple skulle behöva vänta på FCC i sex månader. Det är inte sant enligt våra källor. Det gäller en helt ny telefon ifrån en helt ny tillverkare. För en känd tillverkare så är det en mycket snabbare kontroll och tillståndsgivande. Det rör sig om veckor. Det hindrar inte Apple att släppa en telefon på andra marknader heller för den delen. Dock så är AT&T en partner de inte kan köra över.

Om ni tycker det varit lite Telenor reklam i media sista tiden så har det sin förklaring. De är redo för en stor kampanj när telefonen anländer.

Spanien och norden kan med stor sannolikhet få telefonen samtidigt enligt våra källor.

Det finns rykten som säger att 3G-chipet som Apple vill ha inte når stora volymer för ens i sommar. Det kan säkert stämma att volymer så att alla kan köpa det finns i sommar. Dock har Apple flera gånger fått ny teknik långt innan konkurrenterna. Våra källor säger det är så i detta fallet.

Telenor har idag svårt att få ekonomi i sin verksamhet i sverige. Det finns stora behov att ha en unik produkt som drar in nya kunder i butikerna. iPhone är ganska ensam om att vara en måste produkt för de yngre. Samtidigt ökar piratimportade telefoner till Sverige och de flesta kör de med abonnemang ifrån Telia. Det gynnar inte telenor.

Vi vill påpeka att våra källor kommit med annan information som har stämt. Så vi anser de har en hög trovärdighet. Dock är det som sagt inga officella uttalanden och vi försöker bara föra fram den information vi fått till oss.

Att det är en het potatis inom Telenor och nordiska Apple har vi förstått. Våra källor upplever ett stort tryck ifrån ledningen att hålla tyst. Telenor har redan en gång gått ut för snabbt om informationen om iPhone internt. En hel helg så var det klart att de skulle sälja iPhonen. Sen fick de nya direktiv internt. Detta skadade Telenor. Dock kan man fortfarande få svar som slutkund ifrån kundtjänsten att de kommer sälja iPhonen.

Apple vet att deras försprång inte varar för evigt. Konkurrenterna känner de kan bräcka Apple redan i höst. Så det handlar inte om kvartal innan vi kan köpa vår iPhone utan mer veckor/månader.


Andra bloggar om

3 kommentarer:

Björn Felten sa...

Du tror inte att ett större problem, som Apple och AT&T stångas med, är att operatörslåsningen har knäckts, och att det nu finns hemsidor som i detalj hjälper iPhone-ägare att låsa upp sina telefoner? Tydligen har AT&T på så sätt "gått miste om" miljontals användare som de förväntat sig kunna låsa in i sitt nät.

Så kan det gå när man försöker åsidosätta marknadskrafterna och, i stället för att sälja telefonerna till marknadsmässiga priser, försöka laborera med olika subventioner på telefonpriset som man sedan förväntas ta igen på ockerpriser på abben...

Strilo sa...

Själv satsar jag på att den kommer innom 4-5 veckor, den som väntar på något väntar aldrig förlänge (vilket det dock värkar som jag har gjort)

Byxorna Nere sa...

björn felten: Nu tycker vi inte att priset i USA eller Tyskland är vidare högt i jämförelse med vad man får. Det är riktigt förmånligt. Det är dyrt med mobiltelefoni i USA och Tyskland. Så det får man räkna med i det hela.

strilo: Ja, vi hoppas med att du har rätt. Vi sitter med uppsjö gamla telefoner borde bytas ut, men vi väntar och väntar.